Анализи

ЕСРИ ГИС в подкрепа на Националната система за борба с COVID-19

CIO Media

В подкрепа усилията за борба с пандемията от коронавирус "ЕСРИ България" - компанията, пионер и лидер в сферата географските информационни системи у нас, реализира и поддържа ГИС частта от Националната система за борба с COVID-19 в България като част от своята политика за социална отговорност. Системата е официалният източник на информация относно мерките за борба с разпространението на COVID-19 в България, включително здравните, икономическите и социалните последици от епидемията. Тя е полезен инструмент за гражданите, като същевременно се използва активно и от редица институции. Достъп до регистрите в системата имат регионалните здравни инспекции, органите на МВР, общопрактикуващите лекари, лечебни заведения за болнична помощ, лабораториите, извършващи лабораторно изследване и потвърждение на COVID-19, общините и Националният осигурителен институт.

ГИС компонента на системата
Приложението, разработено от екипа на "ЕСРИ България", представлява специализиран дашборд, който дава ясна визуална картина на обстановката в страната, като обединява и отразява информацията, оповестявана от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, заедно с редица графики и анализи. На ГИС дашборда върху динамична карта са представени данни за концентрацията на карантинираните в страната, тенденция на броя новозаболели по дни, пространствени анализи и тематични карти, свързани с рисковите групи от населението, включително възрастно население, онкоболни и др. Данните в приложението се обновяват всекидневно, като в самостоятелно табло могат да се видят актуалните цифрови стойности на новооткритите случаи на коронавирус, както и промените в състоянието на вече диагностицираните и карантинирани.

Дашбордът предлага и богат аналитичен компонент. На отделно табло в графичен вид е изобразен мащабът на разпространение на вируса в България - от първия открит случай на 8 март до днес. Наред с другите данни в удобна диаграма са представени заболелите по дни и с натрупване, както и графика на карантинираните по дни, от които може ежедневно да се проследява темпът на зарязване с новия коронавирус у нас.

ГИС приложението интегрира данни и от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, като по този начин всеки може да се информира за епидемиологичната обстановка в съседните на България страни. Допълнително приложението предлага и по-лека мобилна версия за бързо преглеждане на основната информация.

Международно утвърдени ГИС технологии
Приложеното, разработено за нуждите на Националната система за
борба с COVID-19, се базира на утвърдени геопространствени технологии, използвани от Световната здравна организация, както и института "Джон Хопкинс", с помощта на чиито дашбордове светът продължава да следи глобалното разпространение на пандемията. При изготвянето и на трите приложения е използвана ЕСРИ ГИС технологията ArcGIS Dashboards, която дава така необходимия географски контекст за обхвата и интензитета на пандемията. ArcGIS Dashboards е ГИС приложение от ново поколение, част от ArcGIS платформата, за динамично планиране, мониторинг, анализ и управление на екипи, събития, съоръжения и дейности в реално време посредством информационни табла. Всяка организация може да използва ArcGIS Dashboards, за да подпомогне взимането на информирани решения, да визуализира тенденции, проследява статус на развитие в реално време, както и да информира своята общност. Научете повече на www.esri.com.

Съдържание от "ЕСРИ България"

X