Проекти

В Невада автомобилите роботи са вече разрешени

CIO Media

Невада е първият щат, в който законодателството позволява движението на роботизирани автомобили. Утвърдени са и правила за изпробване на такива коли. В работата върху закона уреждащ аспектите във връзка с използването на автомобили без шофьор са участвали активно специалисти от Google.

Добре познатите ръководители на Google Лари Пейдж, Сергей Брин и Ерик Шмид демонстрират своето изобретение

Според утвърдените правила, при изпитанията в автомобила трябва да има двама човека, единият от които при необходимост може да поеме управлението. Освен това, изпробваните коли трябва да са снабдени с регистриращи устройства (нещо като черните кутии на самолетите), а номерата им трябва да са изписани с червено. Ако автомобилът получи разрешение за употреба, номерата стават зелени.   

Човек може да управлява такъв автомобил “без да присъства физически”, но той във всички случаи носи отговорност за действията му. Операторите на роботизираните коли могат да ги управляват и по SMS, обаче е забранено да пътуват в нетрезво състояние.
От Google съобщават, че автомобилите роботи са пропътували вече 200 хил. км. За сега е констатирана само една аварийна ситуация, но представителите на Интернет гиганта казват, че по това време управлението е било осъществявано от човек.


X