Проекти

Google връчи първите $60 хил. премия в конкурса Google Pwnium

CIO Media

Руският студент Сергей Глазунов е първият, открил уязвимост в браузъра Chrome в рамките на състезанието Google Pwnium, съобщи в своя блог вицепрезидентът по Chrome Сандар Пичаи (Sundar Pichai). За това постижение Глазунов ще получи от Интернет гиганта $60 хил.

Проектът Pwnium, чиято цел е да привлече програмистите към търсенето на “дупки” в сигурността на  на браузъра Chrome бе обявен в края на февруари 2012 г. Наградният фонд на Pwnium е $1 млн. В зависимост от типа на намерената уязвимост паричните награди са $60 хил., $40 хил., и $20 хил.
Най-високо се заплаща прихващането на Chrome/Win7 акаунт на потребителя с използването единствено на грешки и пропуски в самия Chrome. Награда от $40 хил. се предвижда ако същото се осъществи с използване на поне един “бъг” в Chrome плюс други уязвимости.
Третата награда получават постигналите същия ефект, но с използване на пропуски в Adobe Flash, ОС Windows или някакъв драйвер, но не и в самия Chrome. Въпреки че в тези случаи, “дупките” в сигурността не се отнасят директно към Chrome, от Google са готови да платят на тези, които ги намерят, за да направят по-сигурна Web средата като цяло.  

google

Част от бюджета на Google по проекта Pwnium вече е изразходвана

Освен паричните награди всички участници в конкурса ще получат по един “хромбук” (ноутбук с операционна система Chrome), обещават от Google.

Сергей Глазунов успя да намери грешка от първия тип. 24 часа, след като студентът откри уязвимостта от Google пуснаха ъпдейт за отстраняването и.

Глазунов е студент в Тюменския Държавен Университет. Той следва специалност “Компютърна безопасност” в Института по математика и компютърни науки. Преди време Глазунов намери над 50 “дупки” в сигурността на Chromium (браузъра с отворен код, на базата на който се създава Chrome) и получи рекордно заплащане в рамките на този проект – над $60 хил.


X