Проекти

Световната ИТ общност ще отбележи 100 години от рождението на Алън Тюринг

CIO Media

Ролята на Тюринг във формирането на съвременния свят на компютърните изчисления няма как да бъде надценена. Но все пак, извън общността на ИТ специалистите, името на този английски учен не е така масово известно, както например името на Алберт Айнщайн.  

“Този човек е оспорил традиционните възгледи. Неговите идеи отбелязват зората в историята на изчислителната техника и се оказват удивително пророчески”, казва известният на всички като “бащата на Интернет” Винт Сърф – сега главен Интернет-евангелист на Google,  

Алън Тюринг

Алън Тюринг


Като президент на международната асоциация по изчислителна техника Association for Computing Machinery, Сърф отговаря за провеждането на тържеството в чест на стотната годишнина от рождението на Тюринг, което организацията ще проведе на 23 юни.  

“Хората провеждат изчисления от хиляди години. Но теорията за изчисленията е развита едва през XX век - Тюринг е един от нейните създатели и дори основният сред тях”, отбелязва Моше Варди, почетен професор на Университета Райс.

И Варди, и Сърф посочват идеята за изчислимостта и теорията за разрешимост на задачите, като основополагащи за концепцията, на която се базират съвременните компютри.

“Въпросът за изчислимостта на функциите даде началото на верига от разработки, благодарение на които се появи светът на информационните технологии, такъв какъвто е днес”, казва Варди.

Животът на Тюринг

Алън Тюринг е роден на 23 юни 1912 г. в Лондон. На 22 години, след като завършил Кралския колеж на Университета в Кеймбридж (King's College, Cambridge), той е избран за редовен член на научното общество.
Следващите години Тюринг посвещава на една от най-важните си теоретични разработки – той изобретява хипотетично програмируемо устройство, известно днес като “машината на Тюринг”. Тази машина може да извършва няколко основни действия: четене, писане или изтриване на символи върху лента и избутване или пренавиване на лентата. Тази примитивна „Машина на Тюринг“ по-късно е използвана като модел за разработването на първите компютри.
През 1936 г. Тюринг публикува известната си статия „Върху изчислимите числа, с приложение върху проблема за разрешимост“ („On Computable Numbers, with an Application to the Entscheidungsproblem“). През същата година той е приет в Принстънския университет, където защитава докторантура по математика и работи с известния математик Джон фон Нойман.

Представата на много хора за Тюринг е изградена от киното. Няколко филма го представят като учен, помогнал да бъде разгадан секретен шифър, използван от Германия при предаване на съобщения през Втората световна война. Наистина, през 1938 г., той е нает от британските военни за секретния проект в Блечли Парк, който има за цел разгадаването на шифъра. Тюринг помага за конструирането на калкулатор, който ускорява декодирането чрез бързо проверяване на огромен брой различни възможности за значенията на шифъра.
Всъщност още преди войната, по време на работата му в Принстънския университет, Тюринг изобретява електромеханичен двоичен цифров умножител, а създаденият след войната проект на изчислителна система Automated Computing Engine полага основите на цяло поколение компютри, включително на Bendix G-15.

“Първата машина, на която видях какво е програмиране бе Bendix G-15”, спомня си Сърф.

По-късно Тюринг дава своя принос в редица области. Широко известен е т.нар. “тест на Тюринг”, според който ако “разговаряйки” с машина, не можете да разберете, че това не е човек, можем да считаме, че машината притежава изкуствен интелект. Принос на Тюринг е и публикацията “Химически основи на морфогенезиса”, представяща хипотезата за формиране на самоорганизиращи се биологични структури.

Работата на Тюринг в полза на науката прекъсва с преждевременната му смърт. Той бил обвинен в хомосексуализъм, което е считано за престъпление според тогавашните закони. През 1952 г., за да избегне затвора, ученият е трябвало да се съгласи да се подложи на едногодишно лечение с естроген. На 8 юни 1954 г. Тюринг е намерен мъртъв, а причината за смъртта му е отравяне с цианид. Счита се, че се е самоубил, но се споменават и други версии.
През 2009 г. британският министър председател Гордън Браун обнародва официални извинения за проявеното в миналото отношение към известния учен.   


Тържества
В памет на Тюринг през 1966 г. Асоциацията по изчислителна техника ACM учереди ежегодна награда, която се счита за аналог на нобелова награда в ИТ общността. ACM ще чества 100-годишнината на 23 юни. Не само асоциацията ще отбележи столетието. Университетът в Манчестер провежда по този повод специална конференция от 22 до 25 юни. В King's College, Cambridge на 16 юни бе проведена специална празнична вечер в чест на бележития възпитаник на учебното заведение. Колежът алма-матер за Тюринг предвижда и други мероприятия по повод на годишнината.

По материали на Network World US


X