Проекти

Лондон поставя ИТ инфраструктурен олимпийски рекорд

CIO Media

ИТ инфраструктурата на олимпиадата в Лондон през 2012 г. с голяма доза сигурност може да бъде поставена на първо място в цялата история на спортните мероприятия от гледна точка на интегрираност на системите, мащабност на платформите и мерки за осигуряване на непрекъснатост. По обем на обработваните данни Лондон ще подобри рекорда, поставен на игрите в Пекин, а при това ще бъдат използвани много по-малко хартия и много повече мобилни устройства за мигновено доставяне на информацията.

Лондон, Олимпийският стадион


Олимпийските ИТ проекти несъмнено представляват интерес заради своята сложност, както и заради високата отговорност, с която следва да се обработва информацията. В тези проекти сроковете са кратки и няма как да бъдат изместени във времето, а резултатите са видими за над 2 млрд. души по света. Самите Олимпийски игри се провеждат е рамките на 2 седмици, но поддържащата ИТ инфраструктура се създава дълго и търпеливо в продължение на няколко години. Всеки нов проект от този тип си поставя за цел да осигури по-удобен и максимално пълен достъп до информацията, а също така да гарантира по-високо ниво на сигурност.  


“ИТ ядрото” на олимпийските игри
е съставено от 2 вида информационни системи:
- Системи за отчитане на резултатите и управление на мероприятието (включително управление на персонала и планиране на графици).
- Системи за акредитация на участници, служители и доброволни сътрудници.
Разбира се, работата на всички системи е свързана и дори най-малък срив в някоя от тях представлява сериозен риск за цялата Олимпиада. Представете си например последствията ако заради грешка в софтуера времето за световния рекорд бъде отчетено погрешно или ако заради грешка в прочитането на смарт карта съдията се окаже без достъп до състезанието.

 

ИКТ на Олимпиадата в Лондон ‘2012 в цифри

 •• 8,5 млрд устройства, включени към Интернет (100 млн. таблети, 400 млн. PC, 450 млн. смартфонi)

•• 200 млрд. посещения на портала

•• 4 млрд телевизионни зрители

•• 27 000 радиослушатели

•• 1600 млн терминали на системи за коментатори

•• 1800 информационни терминали

•• над 2 млн. съобщения

Работата на основните системи се поддържа от специално оборудване – в Лондон това са 900 сървъра и хиляда мрежови устройства, както и над 10 хил. PC-та. Цялото оборудване се доставя специално за Игрите, чрез т.нар. Център за разгръщане на оборудването. Всъщност изградени са 2 дейта центъра – основен и резервен. Местоположението на втория се пази в тайна. Мониторингът и контролът се осъществяват от специален Технологично Оперативен Център (TOC). За наемането на доброволни сътрудници (с около 70 хил. функции и роли) е реализиран специален портал.
Проектирането, строителството и тестването на лондонската ИТ инфраструктура са изпълнени от партньора на Международния олимпийски комитет – компанията Atos. ИТ проектите са реализирани съвместно с други ИТ доставчици, включително Acer, BT, Cisco, Panasonic, Samsung и др. На практика Atos отговаря за координацията на консорциум от ИТ компании при разработката, изграждането и поддръжката на гигантската ИТ инфраструктура. За компанията това са шестите олимпийски игри, на които тя е официален ИТ партньор. 400 от нейните служители са част от екипа, работещ по олимпийските ИТ проекти в Лондон. От страна на технологичните партньори общо в ИТ поддръжката на олимпиадата са ангажирани 3000 служители.
За разработката и строителството на олимпийската инфраструктура (включително пътища, инженерни мрежи и т.н.) отговаря държавната организация ODA в партньорство с консорциум от компании. Организацията на централизирано управление на инженерната информация и съвместна работа е поверена на Bentley Systems.

Подготовка за непредвиденото
Разработката на ИТ стратегията и проектирането на ИТ архитектурата за лондонската олимпиада започнаха през 2009 г. През 2011 г. бе готов Технологичният Оперативен Център, от който ще се осъществява мониторинг на всички състезания във всичките 94 обекта. В нормален режим в Центъра работят 120 сътрудници, а по време на самата Олимпиада в него ще работят 450 специалисти. В режим 24х7 те ще контролират работата на ИТ системите, системите за сигурност, комуникации, електрозахранване и т.н.

През пролетта на 2012 г. изградената ИТ инфраструктура за Олимпиадата премина първите тестове. В тях участваха над 300 сътрудници. Бяха симулирани различни ситуации, за да се оцени готовността на екипите да реагират при всякакви инциденти. Организаторите отбелязват, че това са били най-сложните предварителни тестове в цялата история на Игрите – те са продължили 200 хил. часа.  Тестването е проведено в техническа лаборатория и е представлявало нещо като виртуална олимпиада. В лабораторията е създадена мини версия на 36 олимпийски обекта. Отначало са тествани 7 сценария за състезания по атлетика, тенис, баскетбол, волейбол и триатлон. За симулациите са използвани данни от игрите в Пекин, събрани в някои от най-натоварените дни на надпреварата.

По време на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. са идентифицирани 12 млн. риска за ИТ сигурността. От тях около 100 са класифицирани като реални заплахи. На базата на този опит за игрите в Лондон е разработена специална система за ИТ сигурност.  В нея Atos се фокусират върху безопасността на архитектурата и управлението на риска. Олимпийската мрежа е разделена на домейни на безопасност, разделени са сегменти на мрежата, интернет портали и информационни системи.
Наистина, акцентът върху надеждността в известна степен снижава иновативността в лондонската олимпийска ИТ инфраструктура – в частност, отношението към “облаците” е доста консервативно. Стратегията на интегратора обаче е да се фокусира върху проверени технологии, към които облачните все още не могат да бъдат отнесени.  

Повече данни
На Олимпийските игри в Пекин се обработваха 60% повече данни, отколкото по време на предишната олимпиада в Атина – всичко около 1,5 млн. съобщения, отбелязват от Atos. Сега се очаква данните да са с 30% повече. През всяка следваща Олимпиада аудиторията търси все по-детайлна информация и ИТ инфраструктурата трябва да осигури бърза и коректна обработка на този огромен обем от данни, както и оперативното изпълнение на заявките.  

Виртуализация
От техническа гледна точка при подготовката на лондонската Олимпиада е обърнато голямо внимание на технологиите за виртуализация – била е поставена задачата да се намали потреблението на електроенергия и използваното оборудване в сравнение с опита от Пекин.  Също така изпълнителите на проекта са се стремили да намалят използването на хартия, на която преди са отпечатвани справки с резултатите от състезанията или графици за представителите на медиите. Сега тази информация ще се подава към компютрите и мобилните устройства на репортери и коментатори чрез интранет системата myInfo+. Подобна система е новост за олимпийските игри. Съобщенията на отдалечените устройства на коментаторите (както присъстващи в Лондон, така и извън пределите на града) ще постъпват в рамките на 0,3 секунди от момента на събитието. Управлението на тази система се осъществява също от ТОС.

Отделно протичането на Олимпиадата ще се отразява от блогъри. В платформата, осигурена от проекта Samsung Global Bloggers, 100 зрители, подбрани от жури в предварителен конкурс, ще водят записки, ще публикуват снимки и видеоматериали за състезанията. Този караудсорсинг формат не е лондонска иновация – платформата Samsung Global Blogers бе използвана за първи път на Олимпиадата в Нагано през 1998 г.

И още една важна задача,
Която трябва да бъде решена след Олимпиадата – това е последващото използване на инфраструктурата, общият бюджет за която е 9 млрд. паунда, и която ще бъде използвана едва 17 дни. Предполага се, че повечето PC-та ще бъдат разпространени в сферата на образованието.X