Проекти

Силициевата долина иска хората да живеят по-дълго

CIO Media

Някои от най-влиятелните хора в Силициевата долина, сред които са основателят на Facebook Марк Зукерберг и съоснователят на Google Сергей Брин, учредиха нова награда, целяща да отличи напредъка в здравеопазването в сфери като лечението на неконтролируеми болести и удължаването на човешкия живот.

Учредителите се събраха в University of California San Francisco School of Medicine, за да връчат наградата на първите 11 получатели. Новото отличие ще се казва просто “Награда за пробив” и ще се връчва ежегодно. В нея влиза и финансова подкрепа на стойност 3 милиона долара, предава американското издание Fortune.

При обявяването на наградата вчера към Зукерберг и Брин се присъединиха Ан Воджицки, съосновател на 23andMe и съпруга на Брин, Юри Милнър, основател на Интернет компанията Mail.ru, и Артър Левинсън, председател на Apple и Genentech, както и на новата фондация. Към нея се присъедини и Присила Чан Зукерберг, съпруга на основателя на Facebook.

Целта на отличието за пробив е да насърчи и награди учени и медицински представители, които често остават незабелязани, каза Зукерберг. Той дари 500 милиона долара под формата на акции от Facebook за благотворителност миналия декември.

Бъдещите носители на наградата ще бъдат избирани от предишните победители, започвайки от тази година. Към момента учредителите нямат намерение да разширяват екипа на спонсорите с други главни изпълнители директори, което обаче не е изключено да се случи в бъдеще.


X