Проекти

Италианската банка UniCredit внедрява биометрични технологии

CIO Media

Компанията Fujitsu Technologies Solutions намери своя пръв корпоративен потребител в Европа за своята биометрична система PalmSecure, която използва като фактор за идентификация рисунъка на вените на дланта, сканиран от датчик с инфрачервени лъчи от разстояние около 5 см. Доскоро системата се изпробваше само от японски банки, а сега започва внедряването и в италианската банка UniCredit.  
Клиентите на банката, които са регистрирани в системата ще могат да осъществяват плащания просто като задържат ръката си над скенер, вграден в касов апарат, без да показват банкова карта или да въвеждат PIN. Не е задължително да докосват датчика. Системата разпознава не само рисунъка на вените, а и дали в тях циркулира кръв (ясно е защо това е важно).

От Fujitsu казват, че PalmSecure е по-надеждна от скенерите на пръстови отпечатъци – при последните грешните обработки са 1 на 100 хил., докато при сканиране на вените на дланта те са 1 на 1,25 млн.
Освен в банките технологията PalmSecure може да се приложи например за отключване и заключване на автомобили, считат представителите на Fujitsu.


X