Проекти

Основана е потребителска група OpenStack в България

CIO Media

На 19 юни в София „Телерик“ АД в партньорство с IBM и Cisco откриха първата OpenStack потребителска група в България. Събитието, посветено на платформата за решения в „облака“ с отворен код - OpenStack, събра около 70 експерти в сферата на „облачните“ технологии. По покана на организаторите водещи лектори от Европа и Близкия изток споделиха своя опит и добри световни практики, съобщиха от Телерик.


Организаторите предвиждат OpenStack потребителската група в България да се среща два пъти годишно, когато водещи международни специалисти по „облачни“ технологии с отворен код ще обменят опит с български експерти. Втората среща ще се състои през ноември 2014 г. За актуална информация за предстоящите събития за OpenStack в България и участие в потребителската група посетете: http://www.meetup.com/OpenStack-Bulgaria/.

Симеон Стойчев, главен директор „Информационни технологии“ в „Телерик“ АД, представи дългосрочната визия за OpenStack потребителската група в България. „С днешния старт на първата българска OpenStack инициатива страната ни се присъединява към глобална общност от над 16700 разработчици в близо 140 държави. Локалната обмяна на опит ще бъде полезна както за разработчици в България, така и за развитието на глобалната платформа с отворен код за публични и частни „облаци“, коментира Симеон Стойчев.

Със създаването на OpenStack потребителската група „Телерик“ АД, която през април също пусна с отворен код най-голямата библиотека от инструменти за потребителски интерфейс (UI) и функционалности за JavaScript, затвърждава своя принос в сферата на софтуерните решения с отворен код.

Специално участие в първата среща на потребителската група взе Кевин Джаксън, главен архитект в Rackspace - американската компания за ИТ хостинг, която съвместно с НАСА през 2010 г. създава OpenStack. На събитието той дискутира ключовите функционалности и предимства на платформата с отворен код за изграждане на „облачна“ инфраструктура.

IBM и Cisco също са сред водещите технологични компании, допринасящи за развитието на операционната система за публични и частни решения в „облака" в световен мащаб. Д-р Майкъл Фактор, почетен инженер „Съхранение и системи“ в IBM, разказа за приноса на IBM към проекта OpenStack. Себастиян Грабски, архитект „Облачни технологии“ в Cisco, представи добри примери от практиката на глобалния лидер в областта на телекомуникациите, в това число Ubuntu OpenStack и Cisco Validated Design за RadHat.

За повече информация и участие в потребителската група посетете: http://www.meetup.com/OpenStack-Bulgaria/.


X