Проекти

10 цитата от Линус Торвалдс по повод 25-годишния юбилей на Linux

CIO Media

Създателят на ядрото на Linux, Линус Торвалдс, безспорно е легенда в света на информационните технологии. Точно днес се навършват 25 години от първият анонс на операционната система с оттворен код, която вече има много дистрибуции и работи на милиарди устройства. В чест на този юбилей ви предлагаме няколко любопитни и малко извесни моменти от биографията на Линус Торвалдс и припомняме негови изказвания.

Семейството на Торвалдс е част от шведско говорящото малцинство във Финландия, което наброява около 300 хил. души при общо население на страната около 5 млн. Дядо му по бащина линия - Оле Торвалдс, е поет.  Дядо му по майчина линия - Лео Тоернгвист е бил дълги години професор по статистика в Университета в Хелзинки. Още в средата на 70-те години, когато Линус е съвсем малко дете, Тоернгвист му купува един от първите модели персонални компютри Commodore Vic 20. 
И двамата му родители са журналисти. Те го кръщават Линус в чест на знаменития химик Линус Паулинг, носител на Нобелова награда. 
Линус Торвалдс е семеен и има 3 дъщери, а съпругата му Тове Торвалдс е шесткратна национална шампионка по карате. 

Линус Торвалдс

Линус Торвалдс

Торвалдс е считан за един от най-великите програмисти на света, но също така е известен като противоречива личност. Някои го определят като “грубиян” в Linux общността, чиито пристъпи на гняв са добре известни на разработчиците на софтуер с отворен код. През януари 2015 г. Торвалдс заяви, че му е все едно какви чувства изпитват общуващите с него програмисти. “Някои хора си мислят, че съм приятен човек и се оказват крайно изненадани, когато разберат, че са се заблуждавали. Аз съм неприятен човек. И вие не ме интересувате. Аз се грижа за технологиите и ядрото – ето кое е важно за мен”, каза той.  
Всъщност, според хора, които познават Торвалдс лично, той изобщо не е лош или груб човек. “Той просто не може да понася глупави хора”, коментират приятели на създателя на Linux.
Ето още няколко изказвания на Торвалдс, които дават представа за неговата личност. 

 
25 август 1991
“Правя (безплатна) операционна система (само хоби, няма да е нещо голямо и професионално като gnu) за 386(486) AT компютри.”

 
юли 1996
“Ако не ви харесва, ОК: затова аз съм шефа. Просто знам повече от вас.”

 
октомври 1996
“Някои хора ми казваха, че дебел пингвин, според тях, не олицетворява добре изяществото  на Linux, което показва, че никога не са виждали разгневен пингвин да се втурва към тях с 200 км/ч. Иначе те щяха да са доста по-внимателни в изказванията си”

 
септември 2000
“За да обясните какво е Linux, трябва да обясните какво е операционна система. А работата е там, че операционната система е нещо, което не се предполага да виждате. Защото никой всъщност не ползва операционна система, хората ползват програми на своите компютри. И единствената мисия на операционната система е да помага на тези програми да работят. Така че операционната система не прави нищо сама за себе си, тя само чака програмите да поискат някакви ресурси или да поискат даден файл от диска или да поискат да се свържат с външния свят”.  

 
юни 2001
“Аз лично съм убеден, че компютърните науки имат много общо с физиката. И двете дисциплини се занимават с това как работи света на фундаментално ниво. Разликата, разбира се, е в това, че докато физиката се занимава с това как е устроен света, в компютърните науки вие създавате света. В кутията на компютъра, вие сте създателя. Вие имате пълен контрол върху всичко, което се случва. Ако сте достатъчно добър, вие сте Бог в по-малък мащаб. 

 
юли 2005
“Аз винаги съм прав. Този път дори съм по-прав отколкото обикновено”. 

 
декември 2005
“Повечето от вас вероятно ще умрат от скука по Коледа, така че ето ви идеалното развлечение. Тествайте 2.6.15-rc7. Всички магазини ще са затворени, няма нищо по-интересно, което да правите във времето, в което не ядете”.

 
август 2007
“Преди всичко, аз съм много добре. Живея в просторна къща, с хубав двор, със сърна която от време на време идва и яде розите (съпругата ми харесва розите, аз харесвам повече сърната, така че нямаме нищо против). Имам три деца и знам, че мога да платя за образованието им. Какво повече ми трябва? Истината е, че за това да бъдеш добър програмист наистина се плаща доста добре, а когато си признат като програмист от световна класа се плаща още по-добре. Аз просто нямам нужда да откривам комерсиална компания. И това е най-безинтересното нещо, което мога да си представя. Абсолютно мразя работата с документи. Не бих могъл да се грижа за служители, дори и да опитам. Ако бях основал компания, тя никога нямаше да е успешна – това просто не е нещо, което ме интересува! Така че, вместо това, аз имам много хубав живот, правейки нещо, което мисля, че е наистина интересно и наистина има значение за хората, не само за мен. Това ме кара да се чувствам добре.” 
  
януари 2015
Аз съм мързелив човек, затова харесвам отворения код, защото други хора свършват работата вместо мен. 

 
февруари 2016
“Всъщност се чувствах малко неудобно на конференцията TED през изминалите два дни, защото там имаше много визии, нали така? А аз не съм визионер. Аз нямам 5-годишен план. Аз съм инженер. Имам предвид, че нямам нищо против всички, които се разхождат наоколо, взирайки се в облаците и гледайки звездите и казвайки си ‘Искам да отида там’. Обаче аз гледам към земята и искам да запълня образуваната от ерозия дълбока дупка, която е точно пред мен, преди да падна в нея. Такъв човек съм аз.” 

X