Проекти

През 2020 в 8 хил. градове на Европа ще има безплатен Wi-Fi

CIO Media

От Европейската комисия обявиха, че е постигнато официално споразумение за старта на инициативата WiFi4EU, насочена към осигуряване на безплатен безжичен достъп до Интернет към 2020 г. Споразумението предвижда изграждане на безплатни точки за достъп 6-8 хил. градове, разположени на територията на страните членки на ЕС. Както подчертават от EK, процедурата за подаване на заявления за финансиране е разработена така, че точките за достъп да бъдат максимално достъпни за месните власти – те ще бъдат изграждани в паркове и болници, на площади и други обществени места. 

Комисията възнамерява да предоставя финансиране на общините за придобиване и инсталиране на необходимото оборудване. За реализацията на инициативата са предвидени 120 млн. евро. 

По думите на Андрус Ансип (Andrus Ansip), вицепрезидент на ЕК, който ръководи проекта Digital Single Market, инициативата WiFi4EU е още една стъпка към постигането на високоскоростна интернет свързаност на цялата територия на ЕС. Наред с това е необходимо да се усъвършенства регулирането на радиочестотния спектър в Европа, а също така да бъдат стимулирани инвестициите в мрежи с висока пропускателна способност. 
В рамките на проекта Digital Single Market Европейският парламент вече успя да отмени роуминга на територията на ЕС. 

Източник: Europa.eu

X