Проекти

III Балканска конференция по бизнес анализ

CIO Media


III Балканска конференция по бизнес анализ


Международният институт по бизнес анализ – София (МИБА - София), тази година организира за първи път в България Балканска конференция по бизнес анализ. Форумът ще се проведе на 6 и 7 октомври 2017 г. в София. Една от целите, които сме си поставили за тазгодишното събитие, е да спечелим вниманието на повече участници от различни индустрии и от различни нива на управление в организациите. Успяхме да привлечем лектори от близки и далечни страни с богат опит в областта на бизнес анализа, които да споделят своите успехи и неуспехи в работата. Това са изявени професионалисти, които ще имат възможност да дадат препоръки и насоки в сферата на бизнес анализа в контекста на конкретна ситуация благодарение на лични примери. Постарахме се да изберем различни теми в зависимост от интереса на хората – такива, свързани с техники за бизнес анализ, soft skills, и теми, свързани с бизнес анализа, погледнат през една друга перспектива.

Randy Radic (Канада) ще разкаже как да оценим дали един проект би бил успешен, Aleš Štempihar (Словения) ще сподели своето виждане за мястото на бизнес анализаторите в дигитализирането на организациите, Andrey Guštin (Словения) ще покаже ползите от бизнес анализа при изготвяне на прогнозни резултати на базата на количествени данни, Борис Борчев (България) ще опише предизвикателствата при внедряване на новата директива на Европейския съюз за защита на лични данни, Янчо Димитров (България) ще ни покаже един различен поглед на разбиране за бизнес анализ в контекста на стратегически корпоративни проекти, Viorel Ovidiu Herinean (Румъния) ще наблегне върху трансформацията към agile бизнес анализ, Dumitru Tabarcea (Румъния) ще сподели своя опит при използване на agile бизнес анализ в една консервативна банкова среда, Ravi Kumar (Англия) ще покаже техники за анализ на заинтересовани страни при внедряване на промяна в една организация, Dragana Milojevic (Сърбия) ще наблегне върху начините за ефективна и ефикасна комуникация със засегнатите страни при внедряване на промяна, а Divna Simeunovic (Сърбия) ще представи техники и инструменти за бизнес анализ в днешния свят на иновации.

Вторият ден от конференцията ще се проведе в две основни направления – интерактивни сесии с организирани групи хора (workshops) и целодневни сертификационни курсове. Заедно с Анелия Йотова (България) ще разберем как се изгражда култура на учене в една организация, Владимир Кънчев (България) ще покаже Kepner-Tregoe методологията в действие при вземане на решения в различни ситуации, с Елена Петакова (България) ще разберем как се прави прототип за мобилно приложение, Деница Панова и Димитра Петрова (България) ще разкажат за връзката между BI и Predictive Analytics, с Петър Лефтеров (България) ще разгадаем каква е тайната за намиране на баланс при общуване на бизнес анализатори със заинтересованите лица в конкретна ситуация, Ивайло Георгиев (България) ще ни покаже как да мислим стратегически чрез използване на Balanced Scorecards, Анна Йоцева (България) ще демонстрира бизнес анализ техники с Confluence, Trello и JIRA. Scott Hebbard (Австралия) ще покаже в детайли как се правят модели със Sparx Enterprise Architect. Костадин Купенов (България) ще ръководи работна група, предназначена за мениджъри на бизнес анализатори.

През втория ден на събитието хората ще имат възможност да се включат в някой от целодневните обучителни курсове. Организациите, които избрахме да бъдат представени с подобни курсове, са IIBA® (International Institute of Business Analysis™) и стратегическите му партньори – BCS (The Chartered Institute for IT) и IREB® (Тhe International Requirements Engineering Board). Хората, взели участие в сесиите на BCS и IREB®, ще имат възможност непосредствено след тях да положат изпит за сертификат на място. James Cadle (Англия) ще проведе подготвителния курс за BCS Foundation сертификация, Стоян Атипов, заместник–председател на МИБА – София, ще проведе курса за Requirements Engineering – CPRE Foundation сертификация, а Мариана Митевска, председател на МИБА – София, ще проведе симулация на сертификационен изпит за CBAP® (Certified Business Analysis Professional™).

Освен усвояването на нови знания и споделянето на опит конференцията има за цел също и да предостави възможност за запознанства на хора от различни страни. Очакваме над 300 души да се присъединят към събитието, като до този момент има закупени билети от България, Сърбия, Словения, Румъния, Естония, Литва и Турция. С тази конференция искаме да направим първата стъпка към разширяване на географския обхват на конференцията и в близките години това събитие да се превърне в най-голямата конференция за бизнес анализ в Източна Европа. Тази инициатива не би могла да се осъществи без подкрепата на нашите спонсори като Sirma Business Consulting, CNsys, Software Group, Experian, New Horizons, Watermark Learning, AssisstKD и Nemetschek.


X