Проекти

ИТ центърът на Coca-Cola в София ще отговаря за цифровата трансформация

CIO Media

Екип на ICT Media

Coca-Cola отваря у нас най-големия извън САЩ развоен център за информационни технологии, който ще отговаря за цифровата трансформация на компанията. Той ще разкрие 130 нови работни места и ще предоставя бизнес решения на глобално ниво, но фокусът ще е върху пазарите в регион ЕМЕА (Европа, Близкия изток и Африка), обяви Бари Симсън, вицепрезидент на Coca-Cola Company и директор по информационни технологии на глобалната корпорация. Основните сфери на дейност на новия център ще бъдат софтуерни решения за системен анализ и разработване на програми, анализ на данни, мобилни приложения, обучения, роботика, инфраструктурна и информационна сигурност.

“Решихме да открием развойния център именно в България, защото образователната система е добра, освен това младите хора имат голямо желание да работят в ИТ индустрията и да се развиват професионално в глобална компания. В България има много младежи, много студенти с добри технологични познания. Ще търсим начин да си сътрудничим още по-добре с университетите. Локацията също е добра и дава възможност за партньорство и с малки, и с големи фирми. Надявам се, че България ще стане все по-предпочитана дестинация и ще се развива като технологичен иновационен хъб“, добави вицепрезидентът на Coca-Cola Company. Според Александър Манолев, зам.-министър на икономиката, „България има най-бързо развиващият се ИТ сектор в Югоизточна Европа и е сред най-добрите аутсорсинг дестинации, тъй като разполага с подготвени и търсени специалисти“. Чрез своите дружества тук компанията вече има над 2300 служители, като всеки от тях създава по поне още 20 работни места в партньорски организации, сочат данните на компанията за безалкохолни напитки.Новата ИТ стратегия на Coca-Cola

 Стратегията на глобалната компания за безалкохолни напитки включва промени на всички нива, включително на ИКТ инфраструктурата. "От 2018 г. Coca-Cola ще работи изцяло в облака, като няма да има нито един собствен център за данни, а ще разчита на комбинация от SaaS и IaaS услуги. Разбираме какво значи иновация и знаем, че нашите технологични партньори инвестират в мобилността и гъвкавостта, която ни е необходима, създавайки подходяща среда за нашите разработчици, а също глобалния мащаб и поддръжката, нужни за разрастване на бизнеса. Инвестираме в Agile обучения за всички ИТ функции в нашите развойни центрове, както и в цялата корпорация", обясни Симсън. И в софийския развоен център ще работят „облачни“ инженери, които ще разчитат на платформите на MS Azure и на Amazon Web Services.

Цифровата трансформация на Coca-ColaИТ центърът на Coca-Cola в София ще отговаря за цифровата трансформация

© CIO Media, Cio.bg


Според вицепрезидента на Coca- Cola цифровата революция променя всички, а дигиталното бъдеще се разпростира върху всичко от напитките до начина на правене на бизнеса. „Цифровата ни работна рамка има два компонента – как да се дигитализираме вътрешно и как да изглеждаме иновативни към външния свят. За външната среда инвестираме в технологии, които да изграждат бранда в цифровия свят, в който живеят и потребителите, като отговаряме на техните желания и създаваме изживявания, на които да се наслаждават. Електронната търговия ни помогна да предоставим продуктите си по един нов начин“, обясни Симсън. „В компанията използваме върхови технологии, които да ни превърнат в цифрова, гъвкава и бързо реагираща компания, а служителите ни да могат да работят в екипи в над 130 страни по света. Технологиите създават конкурентна среда, в която нашите служители да израстват професионално. Инвестираме в модерни инструменти като дизайн за мобилния свят, корпоративно видео и не на последно място – в социално сътрудничество. Вярвам, че тези инструменти ще помогнат за подобряване на работата в цялата организация“, добави той.


X