Проекти

AI открива нови възможности пред споделената икономика

CIO Media

Деницa Дженева

През последните 6 години усилено говорим за споделена икономика, но често забравяме, че тази многообещаваща ниша стана възможна благодарение на облачните технологии, прогнозните анализи на Големи данни и интелигентните алгоритми.

Малко преди това ИТ талантите отвъд океана стигнаха до извода, че обединяването на много ресурси с помощта на технологиите ще доведе до икономии от мащаба, до нови услуги, до по-бързо обслужване на клиентите. Звучи добре, но за съжаление поне в началото споделените услуги не дойдоха с всички гаранции. Често спряганите проблеми бяха свързани със слабо представяне на центъра за обслужване на клиенти, сигурността и нарушаването на регулациите.

Днес, както ще видим по-долу, с помощта на изкуствения интелект проблемите, свързани с клиентите и сигурността, чието решение е в ръцете на платформите, в по-голяма степен изглеждат управляеми и няма да е твърде оптимистично, ако кажем - преодолени. Но въпреки това имаше успешни и неуспешни проекти в сферата на споделената икономика, заговори се за „пазарни разрушители“, а посоката на развитие на новите компании не се определяше само от брилянтните технологични решения, които стояха зад тях, но и от... отношението на властите и останалите икономически субекти на съответния пазар. Класически пример за всичко това е регистрираната в САЩ и финансирана от саудитски капитали компания за споделени пътувания Uber, която за кратко беше заплашила с разрушение таксиметровите услуги в различни точки по света, след което получи забрана да упражнява дейност в някои европейски държави, включително у нас. А случилото се изведе на преден план необходимостта от регулация на споделените услуги, иначе казано - от изработването на стратегия на нивото на ЕС, която да послужи като основа за развитието на този нов клон от икономиката.

За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X