Проекти

„Алкомет“ дигитализира изцяло процесите с нова версия на Navision

CIO Media

През 2018 г., производителят на алуминиеви валцови и пресови продукти „Алкомет“ АД прави поредната крачка към дигиталната си трансформация. След като през 2017 г. мигрира към Microsoft Navision, през тази компанията преминава към по-нова версия на ERP платформата на технологичния гигант, която ѝ дава съвсем нови възможности за реализация и контрол на производствени и бизнес процеси.

Проектът се реализира в рамките 18 месеца, като влиза в реална експлоатация на 1 юли тази година и засега обхваща само единия от основните цехове – този за пресово производство на профили, но от „Алкомет“ вече работят по интеграцията на системата и в останалите си производства.Възможности на новия софтуер

Проектът е комплексен, тъй като е свързан с цялостна дигитализация на работните ни процеси. Мигрирахме към нова версия на Microsoft Navision, катоосновните промени, които искахме да въведем, са две. На първо място, направихме всички параметри на даден артикул избираеми, като по този начин създадохме варианти на артикули и автоматизирахме обработката им“, разказва Георги Апостолов, ръководител на отдел „Информационно обслужване“ в “Алкомет“, и добавя, че втората голяма промяна в ERP софтуера е възможността за валидация на поръчките за продажби.

По този начин, когато клиентът въведе нов ред в поръчка за продажба на нов артикул, системата автоматично валидира дали избраната комбинация от елементи е възможна за производство. „При положение че е така, клиентът има възможност да продължи с поръчката. Ако обаче не е, системата връща на поръчителя информация кои параметри са взаимоизключващи се. По този начин се получава превенция на поръчките и тези, които не могат да бъдат изпълнени, се прекратяват още в самото начало, което спестява време както на нас, така и на клиентите ни“, обяснява Георги Апостолов.

За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X