Проекти

НОИ стартира мащабно внедряване на SD-WAN

CIO Media

Деница Дженева

Първото цялостно внедряване на Software-Defined Wide-Area Network (SD-WAN) в България се очаква да се случи през тази година. Технологията позволява изграждането на собствена публично-частна мрежа, в която целият трафик остава изцяло в рамките на организацията през софтуерно управлявани VPN тунели. Пионерът във внедряването на SD-WAN у нас е Националният осигурителен институт.

Software-Defined Networkign (SDN) е сравнително нова технология. По информация на Cisco Systems в България има само няколко проекта, които все още са на фаза концепция“, коментира Йордан Илиев, директор на дирекция „Информационни и комуникационни технологии“ в Националния осигурителен институт. „Проект за имплементиране на SD-WAN” ще се реализира съвместно с компанията, спечелила обществената поръчка – СТЕМО.
Структура и ИТ архитектура на НОИ

Националният осигурителен институт е голяма организация с разпределена структура. Неговата ИТ инфраструктура се управлява от централното управление (ЦУ), което се намира в София. Под него са 28 териториални поделения, 11 вторични по-големи сгради и обединени архивохранилища, 7 по-големи офиса, разположени в градове в страната, и множество т.нар. изнесени работни места (ИРМ).

За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.X