Проекти

Elaphe очертава бъдещето на транспортните технологии

CIO Media

Иван Гайдаров

Системите за електрическо задвижване на превозни средства се ползват със статут на едни от най-иновативните технологии. Истината обаче е, че редица учени и инженери работят от дълги години в тази област. Пример за това са основателите на словенската стартъп компания Elaphe – Горазд Лампич и Андрей Детела.

Историята на Elaphe, компания, чиято основна дейност е свързана с разработката на технологии за електрическо задвижване на автомобили, вградени в колелата им, започва през 1988 г., когато Андрей Детела, словенски физик, иноватор и философ, започва своите изследвания в областта, воден от твърдата си убеденост, че това би било решение, което да промени изоснови бъдещето на автомобилния транспорт. Още тогава ученият смята, че електрификацията на автомобилния парк, промените в моделите на собственост на превозни средства и автономното шофиране ще преобразят изцяло този пазар, а в определен момент самите автомобили ще се превърнат в „компютри на колела“.

Воден от това си убеждение, през 1990 г. Андрей Детела създава и първите колесни задвижващи системи, които впоследствие се превръщат в основа на електромагнитната технология на Elaphe Propulsion Technologie, коятo oсигурява всички желани функционалности на вграден електрически двигател.


За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X