Проекти

"За теб" - защита и подкрепа на един клик разстояние

Иван Гайдаров

Сдружение "Помощ за теб" е създател на първото специализирано приложение за защита на жертви на домашно насилие в Източна Европа

Домашното насилие е все по-сериозен и устойчив проблем за българското общество, а съществуващите статистики по темата са повече от стряскащи. До края на септември 2019 г. по две жени месечно са губили живота си в резултат на домашно насилие в рамките на годината, а дневно са подавани средно по 110 сигнала на телефон 112. Като цяло подадените сигнали за последните години се увеличават драстично, сочи статистика на МВР. През 2016 г. те са 28 000, през 2017 г. - 29 000, през 2018 г. - 31 166. Този брой се запазва и през 2019 г. Сериозен ръст има и при издадените заповеди за незабавна защита - 575 през 2017 г., 601 през 2018 г. и 2338 през 2019 г.

Пандемията от COVID-19 само засили тази негативна тенденция и заглавия като "9 жени са убити от началото на пандемията", "Отвориха телефонна линия за жертвите на домашно насилие", "ООН: Карантината повишава опасността от домашно насилие" се превърнаха в често срещана част от ежедневния информационен поток. Ескалацията на проблема принуди дори обществения омбудсман Диана Ковачева да излезе с публично становище, в което е категорична: "Въпросът с домашното насилие е от ключово значение, особено в момента на извънредното положение, в което се намираме, и повечето хора са затворени в домовете си. За съжаление статистиката показва, че домашното насилие нараства, при положение че и без тази екстремност на ситуацията у нас тя е много висока. Затова смятам, че трябва да бъдат предложени адекватни мерки за подкрепа. В това число са и кризисните центрове, в които жертвите могат да потърсят закрила. За съжаление техният брой е далеч под необходимия минимум за страната - 28, а в София е само един, с осем легла."

Всичко това ясно показва какво значение могат да имат за съвременното общество инициативи срещу домашното насилие във всичките му форми като създаването на приложението "За теб".

"За теб" - защита и подкрепа на един клик разстояние

Мобилното приложение за помощ на жертвите на домашно насилие "За теб" е първото по рода си в Източна Европа и беше представено точно преди година. Зад идеята за създаването му стои сдружение "Помощ за теб", а финансирането е осигурено от лондонската компания PremFina.

Двуезичното мобилно приложение "За теб" (английски и български), налично за Android и iOS, обединява всички свързани с проблемите на домашното насилие организации и дава възможност на засегнатите потребители и техните близки за бърз достъп както до информация и насоки, така и до конкретна помощ.

При влизане във фактическото приложение "За теб" потребителят може да избира между две основни секции - "Потърси съвет за себе си" и "Потърси съвет за някой друг". В първата секция потребителят може да попълни въпросник, за да разбере дали се намира в риск, да се запознае с формите на домашно насилие, както и да си води дневник на проявите на насилие, тъй като жертвите често губят ясна представа за честота им с времето. Освен това в "Потърси съвет за себе си" е поместена информация за най-близките центрове за подкрепа, която включва и локализация на жертвата. В тази секция също така потребителите могат да открият онлайн ръководство за сигурност, както и общоприети митове, които оправдават домашното насилие и превръщат жертвите в своеобразни виновници за него (често срещано усещане сред жертвите на домашно насилие).

Във втората основна секция - "Потърси съвет за някой друг" - въпросникът е модифициран с въпроси като "Притеснява ли се вашата приятелка постоянно за своето местонахождение?" и "Мислите ли, че вашата приятелка или членове на семейството са променили отношението си или интересите си, за да направят техния партньор щастлив?". Те са изготвени от квалифицирани психолози и съвкупността от отговорите могат да очертаят ясно картина на домашно насилие, ако такова наистина съществува.

Приложението дава и съвети към близките на потърпевши от домашно насилие как могат да помогнат, като основните начини са разделени в четири групи - чрез слушане, чрез разбиране, чрез подкрепа и чрез информиране.

"Много важно е да се погрижите и за себе си, докато помагате на близък човек. Вашата подкрепа е безценна и е разбираемо, ако се чувствате изтощени или недостатъчно подготвени, за да помогнете колкото искате. Знайте, че да сте там да изслушвате и подкрепяте своя приятелка, член на семейството или свой колега от работа понякога е напълно достатъчно", категорични са авторите на приложението.

Относно мотивацията си за създаването на мобилното приложение от сдружение "Помощ за теб" посочват статистика, според която 70 на сто от жените в 8 държави от Източна Европа са били жертви на сексуален тормоз, преследване, домашно насилие или други форми на насилие от 15-годишна възраст; 60% от жените казват, че са били подложени на психологически натиск, а 23% - че са били физически и сексуално малтретирани от партньора си.

"Повече от 50% от жените, които умишлено са убити днес, са убити от интимните си партньори или членове на семейството. На всеки час 15 жени у нас стават жертви на домашно насилие. Екипът на мобилната апликация "За теб" смята да създаде специализирани програми за менторство, да събира доброволци, да оказва подкрепа, а засегнатите от насилие ще могат да разчитат и на правна и психологическа помощ", категорични са от организацията при представянето на приложението.

Има ли защита за жертвите?

Колко е сериозен проблемът със защитата на жертвите на домашно насилие - както жени, така и деца - става ясно от изказването на Катя Кръстанова от асоциация "Анимус" по време на семинар за обучение на журналисти в края на 2019 г.: "Половината градове в България нямат изобщо кризисни центрове за настаняване на жертви. Сливен, Ямбол, Смолян например имат центрове за обществена подкрепа, но нямат кризисни центрове. Кърджали пък не дава никаква подкрепа на жертви на подобен тип насилие - там няма нито център за обществена подкрепа, нито кризисен център. В по-голямата част от градовете въобще няма програми за насилниците."

Като в много други сфери у нас, проблемът с домашното насилие има и чисто законови измерения, ясно подчертани от националния омбудсман Диана Ковачева: "В момента, за да бъде наказан един насилник по-тежко, трябва да има поне три регистрирани акта на насилие срещу партньорката му. Това невинаги е възможно, защото понякога насилието може още от първия път да отнеме живота на жената или да доведе до нейното осакатяване."

В същото време вече бившият вътрешен министър Младен Маринов, попитан за отношението на МВР към домашното насилие, отговаря така: "Домашното насилие не представлява престъпление по смисъла на Наказателния кодекс и в автоматизираните фондове на МВР не се събира точна статистическа информация за случаи на домашно насилие."

X