Проекти

България се появи на глобалната карта на софтуера с отворен код

Иван Гайдаров

Една от най-големите организации, разработващи софтуер с отворен код - SUSE - открива инженерен и иновационен хъб у нас

Имаше времена, в които технологичните гиганти не само подценяваха възможностите, които дава софтуерът с отворен код, но дори го определяха като вреден за развитието на сектора. Тези времена обаче останаха в история. Отвореният код не просто обори и най-големите си критици, но дори ги накара да го използват по всевъзможни начини. Към днешна дата концепцията е в основата на развитието на по-голямата част от иновативните технологии.

"Големият растеж за Linux започна през далечната 1994 г., за да се стигне до днес, когато основната инфраструктура зад всеки облак, независимо дали става дума за Amazon, Google, Alibaba или някой друг, е базирана именно на тази операционна система. Виждаме, че дори Microsoft, които традиционно бяха много резервирани по отношение на отворения код, коренно промениха стратегията си и използват над 70% Linux спрямо Windows в своя Azure", обяснява Иво Тотев, главен продуктов и маркетинг директор на SUSE - най-голямата независима организация, разработваща решения с отворен код.

Наскоро компанията обяви, че планира разкриването на инженерен и иновационен хъб у нас. Той ще бъде фокусиран върху "разработването на изцяло нови технологични решения, които да позволят на клиентите да създават, интегрират и управляват процесите и обемите от работа навсякъде - от ядрото на компанията през локалната и облачната среда".

Компанията

Базираната в Германия организация за софтуер с отворен код SUSE Software Solutions Germany GmbH (SUSE) е създадена през 1992 г. Тя е първата, която започва да развива и доставя Linux продукти за корпоративни клиенти, и бързо придобива популярност с разработката на своя SUSE Linux Enterprise. След поредица от сливания и придобивания през 2014 г. компанията става част от екосистемата на Micro Focus International, а през 2019 г. е придобита от глобалния инвестиционен фонд EQT Partners и е отделена в самостоятелно бизнес звено.

"В технически аспект нашата компания има три основни направления. Първото е най-традиционното за нас - корпоративната Linux платформа. В днешно време 80% от модерните решения като SAP S/4HANA и системите за анализи на данни използват SUSE Enterprise Linux", обяснява Иво Тотев.

Второто основно направление за SUSE е насочено към решения, свързани с Kubernetes и управление на контейнери. Компанията дори е в процес по придобиването на един от лидерите в сферата на отворения код в САЩ - Rancher, като основната цел на този ход е разширяването на вече съществуващото портфолио.

"Третата област на интереси за SUSE обхваща периферните изчисления. Това е много важна стратегическа насока, тъй като всяка компания, която произвежда висококачествени продукти, независимо дали става дума за автомобили, скенери, здравеопазване или 5G оборудване, иска да ги направи по-интелигентни. Това доказва нуждата от много силна изчислителна платформа. В тази посока работим например с ELECTROpit, дъщерна компания на Continental, за да създадем сертифициран Linux, който да гарантира, че самоуправляващите се автомобили отговарят на изискванията", разкрива още главният продуктов и маркетинг директор на SUSE и добавя, че всички тези направления няма как да бъдат обслужени без развитието на изкуствен интелект, "така че това е четвъртото направление, в което сме се насочили, като то обединява останалите три".

Хъбът

Въпреки добрите перспективи обаче екипът на SUSE разбира, че няма как да постигне искания растеж, без да инвестира в нова локация, която да добави към екосистемата си от локации в Германия, САЩ и Великобритания. Организацията разполага с много разработчици във всички краища на света - традиция в разработката на софтуер с отворен код - но анализите сочат, че е нужен и напълно нов иновационен и инженерен хъб.

"Когато SAP отвориха хъб в България, аз бях част от компанията и опитът ми показа, че трябва да бъде изграден не само софтуерен хъб, а мултифункционален такъв, който да позволява кариерно развитие в различни области - продуктов мениджмънт, консултантска дейност, ИТ, софтуерна разработка и др. Когато в един хъб има различни функции, той става атрактивен за хората, защото им дава възможност да се развиват в различни посоки", разказва Иво Тотев.

Тъй като няма как да бъде неутрален, когато става дума за България, той се отдръпва от процеса по избор на локация и компанията наема професионални консултанти. Основните изисквания от страна на SUSE са възможности за мултифункционалност, близост до законодателството на ЕС и малки часови разлики със САЩ и Европа. В крайна сметка изборът на специалистите пада върху България и наличието на талант е част от причината за това.

"Компаниите, които вече са в България, показват, че страната разполага с достатъчно талант. SAP е вече близо 20 години тук например, което гарантира, че има талант, който е обучен в изграждането на инфраструктура за бизнес приложения. BOSCH също са в България, което пък означава, че има специалисти, които разбират от сигурност, периферни изчисления и т.н. Университетите също продължават да обучават добри кадри", категоричен е главният продуктов и маркетинг директор на SUSE, който, преди да се присъедини към екипа на организацията, e глобален президент за продуктовия маркетинг в SAP.

Разбира се, от най-голямата организация за софтуер с отворен код са наясно, че количеството на таланта има граници, но конкуренцията не ги плаши, защото имат своята идентичност и конкурентни предимства. "Ние сме първата компания, работеща изцяло с отворен код. Това е нещо специално. Има много хора, които разбират това и си казват: "Тази култура е интересна за мен, защото е много различна от тази при комерсиалния софтуер." Ние имаме нашата история, имаме нашите предимства и се надяваме да намерим хората, които ще си кажат: "Отвореният код е нещо много интересно. Чувал съм за това, работил съм с такъв като студент, харесват ми културата и отвореният начин на сътрудничество." Това са нашите хора", обобщава Иво Тотев и акцентира, че инженерният хъб на SUSE у нас ще обхваща целия спектър от дейности на компанията.

Ерата на отворения код

В SUSE вярват категорично, че светът не е в очакване на ерата на отворения код, а живее в нея. Причините за това са много, но Иво Тотев ги обобщава с акцент върху обществено-политическото им отражение.

"Свидетели сме на геополитическо напрежение по целия свят. При дискусиите, които се случват, всички страни разбират нуждата от дигитален суверенитет. Това може да се случи единствено с отвореност. Правителствата и хората трябва да знаят, че използването на затворени инструменти позволява скриването на кодове, които могат да крадат и прехвърлят данни към трети страни. При отворения код това е невъзможно. Всеки може да види какво има в кода и експерти от цял свят правят това ежедневно. Затова сме свидетели и на ускорен преход към отворения код. Дори Microsoft разбраха, че колкото и да са големи, не могат да намерят достатъчно софтуерни специалисти, които да направят Windows по-добра операционна система от Linux, тъй като зад Linux стоят хора от цял свят. Като добавим към иновационния потенциал на отворения код възможностите за прозрачност и откритост, става ясна и причината за големия растеж в сектора", обяснява в заключение главният продуктов и маркетинг директор на SUSE.

А и в крайна сметка не е ли именно отвореният код с неговото умение да създава общности символ на човешкото в света на машините?

X