Проекти

"Нотос България" внедрява платформа за обединени продажби

Мария Динкова

Проектът, реализиран в партньорство със Sirma CI, е част от цялостната дигитална трансформация на компанията

През последната година всички икономически сектори трябваше да предприемат мерки, за да се адаптират към новата действителност. За някои сектори промените се оказаха по-скоро предизвикателни, но на други те донесоха сериозни успехи. Сред победителите определено се нарежда електронната търговия, която на фона на въведените ограничения отбеляза значителен подем. Това на свой ред даде нужния тласък за дигиталната трансформация на ритейл бизнеса.

Отчитайки световните тенденции, търговската компания "Нотос България", която е официален вносител за козметични продукти на марки като Chanel, Dior, Givenchy, Versace, Moschino и др., решава да се възползва от възможността и да подпомогне разширяването на бизнеса си през 2021 г. Тя стартира проект за внедряване на платформа за обединени продажби, който е част от цялостната й стратегия за дигитализация.

"Отдавна гледаме в тази посока, но марките, които предлагаме, до съвсем скоро бяха доста скептични и консервативни към онлайн присъствието им в мултибранд сайтове за електронна търговия. Ситуацията с ограниченото придвижване на хора и стоки разшири мирогледа в тази посока и за страните от Източна Европа. Решихме да уловим момента, създавайки магазин за електронна търговия, изцяло обърнат към селективната парфюмерия и козметика - Prettyshop.bg", разказва Огнян Младенов, управител на "Нотос България".

От началото до края
За реализирането на подобен специфичен проект компанията търси партньор, който разполага с познания в областта на ритейл бизнеса и потребителското поведение, а също така да разбира динамиката на сектора. След получаване на няколко оферти "Нотос България" се насочва към експертите от Sirma CI, част от "Сирма Груп Холдинг". "Сирма" е разпознаваема фирма в софтуерния свят не само в България - с доказан опит и екип професионалисти, търсещи постоянно нови хоризонти от бъдещето. Те ни предложиха решение, изцяло съобразено със спецификата на нашата дейност", споделя Младенов. Той допълва, че новата платформа напълно е отговаряла на високите критерии, които компанията трябва да поддържа като представител на едни от най-селективните козметични марки.

"Нотос" ни потърсиха по повод изработена от друга фирма оферта на една от най-разпространените платформи за електронна търговия, която не покриваше изцяло изискванията им", отбелязва Богомил Илиев, изпълнителен директор на Sirma CI. "Внедряването на подобен тип решения има едно предимство - това е сравнително бюджетен вариант, но не и устойчив във времето. Готовите платформи са трудни за поддръжка, особено при разрастване на бизнеса, ограничават възможностите за персонализация на изгледа и не на последно място имат доста проблеми с бързината на зареждане. Смея да изтъкна свободно тези проблеми, защото чрез реални бизнес казуси и тестове успяхме да покажем на "Нотос", че тези твърдения не са празни приказки. На една от срещите ни направихме директни сравнения между доказани на пазара решения и нашата платформа CIM (Customer Intelligence and Monetization) в реално време. Резултатите бяха впечатляващи, в наша полза: изключителна бързина, гъвкав дизайн, минимални стъпки за приключване на покупка, бърза и лесна интеграция със съществуващи системи. На пръв поглед изглеждаше, че това е всичко, от което се нуждаят."

В крайна сметка началото на проекта се поставя в средата на 2020 г., въпреки че подготовката за него и партньорството между двете фирма започва по-рано. Първите фази от реализирането на новото решение са посветени на изготвянето на бизнес и технически анализ. Впоследствие се преминава към подбор на правилните екипи и планиране на работни процеси, включително осигуряване на среди за управление на проекта, UI и UX прототипи/дизайн и програмиране. Разбира се, преди реалното стартиране на новото решение се провеждат серия от тестове.

Платформата за продажби
Самата платформа освен възможност за обединени продажби осигурява на "Нотос България" и инструменти за събиране и анализ на информация за цялостните търговски процеси и потребителското поведение. По този начин чрез новото решение компанията по-добре може да използва наличните си данни, създавайки изводи, модели и прогнози, чрез които да засили онлайн продажбите и да подобри комуникацията с клиентите си.

Основните функционалности на CIM платформата включват B2B и B2C продажби; възможност за създаване на мобилни приложения за онлайн търговия (Mobile commerce); интелигентен чат бот, обучен както за обслужване на клиенти, така и за увеличаване на продажбите (Chatbot commercе); мониторинг в реално време на посетителите на сайта и маркетингови инструменти, чрез които те да бъдат привлечени като клиенти (Real time sales, RTS); не на последно място решения за самообслужване (Kiosk commerce).

Особено ценен се оказва инструментът, позволяващ следене в реално време на посетителите на сайта. Чрез него може да се разбере откъде идват (Google, FB, органични и др.), какво гледат и от какво се интересуват. На база на получената информация и ключовите показатели за ефективност може да се изчисли вероятността за покупка и съответният търговец да се свърже почти незабавно с даден клиент чрез чат, е-поща, мобилен телефон или да използва други маркетингови инструменти.

"С RTS решаваме проблем, а именно помагаме на търговци да затварят сделки/продажби с посетителите на сайтовете им, т.е. грижим се за продажбите след привлечения трафик от Google, FB и др. канали. Тази технология напълно преобръща традиционните методи за промотиране на продукти и услуги през Google и социалните платформи, като спестява значителни маркетингови разходи за дигитална реклама", обяснява Илиев.

Технологиите зад иновативната платформа са изцяло разработени от Sirma в продължение на повече от 10 години. "Базираме се на модерни API решения, достъпни чрез микросървисни услуги, като използваме React Native Technology и Single Page Application. Отделно строго се придържаме към Material Design за компоненти и инструменти относно най-добри практика за интерфейси и дизайн. Бекенд технологията е много оптимизирана и скалируема", изтъква Илиев. Освен това платформата използва AI алгоритми и дава възможност за изграждане на собствени бази със знания, основани на обработка на естествен език (NLP) и разбиране на естествен език (NLU). Именно върху тези решения стъпват и процесите по автоматизация на комуникацията с клиентите, т.е. интелигентни чат ботове.

Предизвикателствата преди успеха
Когато има проекти за изпълнение, винаги възникват и предизвикателства за разрешаване. От експертизата на екипите обаче зависи как трудностите ще бъдат преодолени. Още по време на етапа на техническия анализ "Нотос България" и Sirma CI се изправят пред проблем - те трябва да намерят решение как новата платформа да се свърже към ERP система, която е предвидена за работа само с физически магазини. В крайна сметка след няколко допълнителни интеграции ERP системата заработва в синхрон както с физическите, така и с онлайн магазините.

"В конкретния случай с "Нотос" не сме имали големи предизвикателства, защото започнахме от въвеждане на основен модул за eCommerce, към който да развиваме останали функционалности на CIM. Ние предложихме индивидуално решение, което отговаря на продуктите, които продават, не е модулно капсулирано и не бяхме ограничени от дизайна на готовата платформа. При нас скоростта, сигурността и скалируемостта са най-важните предимства, които компания, нуждаеща се от по-високо ниво на Digital Commerce, не открива в масовите платформи. Безспорно е, че масовите платформи са зависими от глобалните обновявания и това от своя страна може да забави бизнеса на клиента", посочва Илиев.

От "Нотос България" признават, че в началото създаването на платформа, която да отговаря на най-съвременните възможности в сферата на търговията и която да гарантира запазване качеството на услугата, е изглеждало като доста трудна задача. Благодарение на подкрепата и партньорството от страна на експертите от Sirma CI обаче те решават тази задача повече от успешно.

"За нас главното предизвикателство беше да прехвърлим в онлайн среда аналоговите си знания от 27-годишния си опит в търговията на дребно с верига магазини Prettyshop. Професионалните насоки от екипа на Sirma бяха в основата за успешно дигитализиране на търговската ни дейност. С правилно структурирано задание и колаборацията между нашите екипи осъществихме проект, съизмерим с лицензирани, дългогодишни и наложени световни сайтове за електронна търговия", подчертава Младенов.

И от двете компании признават, че една от тайните за добрите резултати е тясното сътрудничество между всички екипи, участвали в мащабния проект. Освен това експертите допълват, че професионализмът и на двете страни е улеснил значително комуникацията и е гарантирал безпроблемното изпълняване на задачите.

X