Проекти

Northwestern Mutual – малки ИТ подобрения всеки ден

CIO Media

Клинт Баултън, CIO, САЩ

Откакто Нийл Семпъл се присъединява към Northwestern Mutual през 2019 г., той налага убеждението, че постигането на постепенни подобрения в редица области ще подобри холистичното усилие и ще постави основата за по-големи постижения с времето. Теорията, възприета от британски треньор по колоездене, който я използва, за да извоюва златни медали на олимпийските игри през 2008 г. и 2012 г., заема от метода кай-зен за непрекъснато усъвършенстване в процеси.

"Става дума за малки подобрения всеки ден", казва Семпъл, който допълва, че неговият екип сега прилага подхода към всичко от големи, делими проекти до технически дълг и иновация, където организацията поема курс на изпробване и научаване, тъй като натрупва институционално знание, което вероятно ще служи добре на предприятието дълги години напред.

Култивирането на институционално знание е изключително важно за непрекъснатото усъвършенстване в услуга на иновацията, което остава критичен приоритет по време на пандемията, споделят информационни директори. 81% от 802 ИТ ръководители, запитани по време на проучването на IDG за състоянието на CIO "2021 State of the CIO", казват, че са увеличили фокуса си върху ИТ иновациите, за да осъществят дистанционна работа по време на кризата.

Аналитичните методи разширяват блендата за обслужване на клиентите
Натрупването на малки постижения трябва да изплати дивиденти, тъй като техническият екип на Симпъл изгражда универсална платформа за данни, която е фундаментът на иновационните планове на ИТ мениджъра за 2021 г. и след това.

Подобно на повечето големи фирми за застрахователни и финансови услуги Northwestern дава приоритет на анализа на данни за достъп до кредит за целите на обезпечаването на застраховките и други области, включващи моделиране на риска. Но Семпъл, който е самоук "учен по възстановяване на данни", натрупал опит в писане на алгоритми за Yahoo, eBay и други компании, преди да премине към Northwestern през 2019 г., знае, че ще трябва да внедри нова платформа за данни, която използва най-новите технологии за обработка и анализ на данни.

Най-напред той се нуждае от екип за изграждане на платформата. Семпъл назначава за главен директор за данни Дон Ву, който идва от WeWork през март 2020 г., когато пандемията набра сила, и Енджи Гупта, вицепрезидент за наука за данни и анализ, който преминава от Enterprise Holdings през септември. Освен това компанията наема учени от местния университет Marquette и университета на Уисконсин-Милоуки.

Ръководителите на екипа от учени за данни изграждат нов аналитичен комплект, съставен от смесица от софтуер във фирмата и такъв в облак, както и модели за машинно обучение. Инженерите създават модели за данни в облака и ги импортират в среда за изпълнение на машини на фирмата. Платформата анализира големи количества данни, които финансовите съветници използват, за да обслужват искове или претенции и други дейности.

Екипът обучава платформата да препоръчва кога съветниците трябва да се свържат с клиент по телефон или имейл, за да предложат съвет за инвестиции. Например при значително увеличение в директния депозит на клиент може да се предположи, че неговата/нейната финансова ситуация се е променила към по-добро. Тогава Northwestern може да препоръча клиентът да обмисли увеличение на инвестицията си в пенсионен фонд или дори напълно нова услуга. "В крайна сметка залагате на данни и това важи със същата сила и за Northwestern Mutual", казва Семпъл.

Аналитичните методи помагат да се предостави подходяща информация на клиентите чрез мобилни и уеб услуги, възприемането на които нарасна от появата на пандемията, тъй като много клиенти избраха да разглеждат своите пенсионни фондове и други инвестиции по цифрови канали, коментира Семпъл.

"Ние имахме цел за цифровизация за 2020 г., която беше амбициозна, но към август или септември я изоставихме, казва Семпъл. COVID беше мотив за хората да пожелаят да изтеглят приложение или да отворят онлайн сметка."

Подобни тенденции едва ли са ограничени само до Northwestern Mutual, тъй като методи за анализ и преживяване на клиентите (CX), включително анализ в подкрепа на CX, се появиха като топ приоритет за предприятия, които търсят предимство пред конкуренцията по време на борбата срещу пандемията.

39% от ИТ ръководителите, включени в доклада от проучването на IDG "2021 State of the CIO", цитират анализа на данни/бизнес като най-критичната ИТ инвестиция за 2021 г., следван от сигурност и управление на риска (37%) и бизнес приложения, изпълнявани в облака (32%). Преживяването на клиентите, включително чатботове и мобилни приложения, са сред следващия кръг от приоритети (30%) заедно с машинно обучение/изкуствен интелект (25%) и инструменти за сътрудничество (23%) според доклада.

Да се учим от грешките и неуспехите
Докато Семпъл навигира тези тенденции с нова платформа за данни, той знае, че е възможно и той, и екипът да се препънат. Но Семпъл казва, че грешките са окей, стига да не се повтарят.

За да помогне да се избегнат повторни неуспехи, организацията споделя успехи и неуспехи, един подход на вземане на много мнения, който според Семпъл е критичен в подкрепата на иновацията и растежа на ИТ и в крайна сметка на бизнеса.

И докато създава аналитичните способности на Northwestern, Семпъл се чуди как модерните технологии за обработка на данни и машинно обучение дават възможност на учените за данни да изграждат модели, които нямаше да се приложими преди 20 години, когато такива способности бяха много по-незрели. "Демократизацията на данни днес беше немислима преди", казва Семпъл.

Превод и редакция Мариана Апостолова

X