Сигурност

Злоупотребата с корпоративни данни - един от най-актуалните проблеми в момента

CIO Media

Днес се проведе международната конференция по информационна сигурност IDC IT Security Roadshow 2010. Фокус на събитието беше темата за предотвратяване изтичането на лични и корпоративни данни чрез използването на добри ИТ решения.

Според данни на американската разузнавателна агенция FBI, 50% от всички заплахи, с които се сблъскват ИТ отделите по света, са свързани с кражба на конфиденциални данни. Участниците в конференцията - фирми и представители на различни институции, споделиха своя опит относно най-добри практики за защита на информацията.

Най-големият случай досега в България, свързан със злоупотреба на данни, датира от 2008г. във Варна, отбеляза Джо Скаргили, специален агент на Тайните служби (Secret Services) на САЩ в София. Той посочи, че най-разпространените проблеми от такова естество в страната са измамите с кредитни карти и използването на т. нар. skimming устройства, които извличат конфиденциална информация от кредитни данни. Зачестявят опитите за прекарване на такива устройства през граница. За да предотвратят това, властите си сътрудничат с митниците.

В момента агентите на Secret Services в България работят по друг случай. Те разследват схема за банкови измами, чрез която нелегално се тегли кредит от САЩ и се закупуват скъпи коли, които се внасят в България. Тъй като разследването все още тече, не беше предоставена повече информация.

Скаргили отбеляза, че Secret Service разчитат много на системите за предотвратяване на злоупотреби с данни. Специалистите анализират заплахите и слабите места и избират най-добрата практика за защита. Особено важен фактор за успешната работа по даден случай е сътрудничеството между различните институции, посочи Скаргили.


X