Сигурност

Насочените атаки в социалните мрежи – все по-голяма опасност за бизнеса

CIO Media

Броят на новооткритите подписи със зловреден софтуер непрекъснато нараства и почти се е удвоил в сравнение с 2008г. В същото време разработчиците на зловреден код постоянно усъвършенстват уменията си и организираността си.

Три-четвърти от всички фирми през 2009г. са били жертва на Интернет атаки, сочи проучването. Една от основните цели на виртуалните нападения е кражба на чувствителни и критични данни и интелектуална собственост, което може да донесе много пари на престъпниците.

За да стигнат до необходимата информация, хакерите чрез социалното инженерство предприемат кибер атака, насочена срещу даден служител на компанията. Те злоупотребяват със свободния достъп до личната му информация в социалните мрежи, за да го примамят към лоша уеб страница. Така те „инжектират" зловреден код или троянски вирус в уеб браузъра на потребителя, както и plug-ins, които отварят всички документи и на практика осигуряват достъп до цялата информяция, съхранявана на компютъра.

Около 60% от всички инциденти, свързани с открадната самоличност, са започнали от хакер атака. А почти половината от всички злонамерени нападения са извършени чрез PDF документи, които се отварят с PDF Viewer и Adobe Reader. През изминалата година техният дял е около 11%. На второ място с 18% разлика е ADODB (Active Data Objects Database) в Windows.

 

 

За по-добро изображение на графиките, моля щракнете върху тях.


X