Сигурност

Google предотврати кражба на пощенски акаунти

CIO Media

електронна пощаИнтернет гигантът Google успя да противодейства на фишинг атака, чиято цел бе кражбата на пощенски акаунти на  представители на правителството на САЩ и на служители в различни военни формирования.
Престъпниците са влезли в стотици Gmail пощенски кутии, принадлежащи на сътрудници на американското правителство, официални представители в различни страни на Азия (най-вече Южна Корея), военни и журналисти, съобщиха от Google на  2 юни. Компанията счита, че акаунтите са компроментирани чрез фишинг атака, като акцията се е провеждала от Китай. На жертвите са изпращали e-mail съобщения от изглеждащи така, сякаш са от приятели, партньори или познати компании. При това те са били създадени специално така, че да включват линкове от типа “Вижте приложения документ …”. Всъщност тези линкове водели към фалшиво копие на страницата за влизане в Gmail, създадено за да събира паролите на жертвите.
От Google са идентифицирали атаката, уведомили са жертвите и са защитили пощенските им кутии. Компанията също така е уведомила и “съответните правителствени служби”, се казва в официално съобщение.


X