Сигурност

Ще наказват собствениците на заразени компютри вместо хакерите

CIO Media

Anonymous, хакери Преди няколко дни турската полиция арестува 32 хакери, заподозрени, че са част от групировката Anonymous, участвала в атаките срещу сайтове на турското правителство като протест срещу цензурата на Интернет в страната. От вчера се появиха съобщения, че потребителите, чиито заразени компютри са участвали в DDoS-атаки на турски сайтове ще носят юридическа отговорност за това, дори и да не са знаели, че техните машини са под влиянието на вредоносен софтуер. Това съобщи онлайн изданието Cnews, цитирайки Серхат Озерен (Serhat Özeren) - ръководител на съвета по Интернет на Турция, който е структура от Министерство на транспорта и комуникациите на страната.

“Независимо, че реалният престъпник е някой друг, собственикът на заразения компютър трябва да бъде наказан. Конвенцията за киберпрестъпността, която е подписана и от Турция, ясно заявява, че в случай на подобни атаки властите в страната трябва да проследяват индивидуалните IP адреси, които са участвали в атаката”, коментира Озерен.
Не се съобщават подробности за наказанието, което заплашва въвлечените в DDoS-атаки без тяхното знание.

От 22 август в Турция влизат в сила нови правила за свързване към Интернет. Според тях всеки потребител трябва да избере един от 4 възможни филтъра: семеен, детски, местен или стандартен. Всеки от тях осигурява определено ниво на филтрация на съдържанието, като списъкът на сайтове, блокирани от всеки филтър е засекретен от правителството. Турски граждани изразиха недоволството си от тези нововъведения с протести в Истанбул и други градове - за тази информация Cnews се позовава на изданието Today's Zaman.

Представители на Anonymous са заявили, че планират и в бъдеще да атакуват активно турски държавни сайтове, докато властите не отменят разпоредбите за филтрирането на Интернет в страната.
Напомняме, че Anonymous е една от най-крупните международни хакерски групи. Нейните атаки са насочени към сайтове на компании, страни или организации, които според членовете на групата нарушават принципите за свобода и равенство в глобалната мрежа. Най-голяма известност групата придоби с атаките си към Visa, Paypal, MasterCard и други компании, повод за които бе отказът им да предоставят услуги на WikiLeaks.


X