Сигурност

Наръчник изследва приложението на международното право в кибервойните

CIO Media

Неправителствена организация за киберсигурност публикува наръчник, изучаващ ролята на международното право при конфликти в кибер пространството, където законите на традиционната война трудно могат да се прилагат.

 

Наръчникът е създаден от експерти, работещи с Cooperative Cyber Defense Center of Excellence (CCDCOE), институт в Талин, Естония. Той е основан през 2008г. и подпомага НАТО с технически и правни въпроси, свързани с киберпрестъпления.

Наръчникът на центъра, който е 215 страници, се нарича "Tallinn Manual on the International Law Applicable to Cyber Warfare" и е публикуван от Cambridge University Press. Неговата цел е да служи като справочник за правните съветници на правителствените агенции. Той изследва настоящото международно право, което позволява на страните легално да използват сила срещу друга нация, както и законите, управляващи провеждането на въоръжен конфликт.

“Едно от предизвикателствата, с които страните се сблъскват в кибер средата, е мащабът и начинът на прилагане на международното право към кибер операции, където нападанието и отбраната са останали неуредени от появата си”, пише Майкъл Н. Шмит, директор “Проекти” и председател на Международния правен департамент на американския Naval War College, във въведението на изследването. “Въпросите, които стоят на прага, са дали сегашното международно право засяга кибер проблемите изобщо”, допълва той.

Прилагането на международното право в кибер реалността е много трудна задача. Все още не е ясно как страните могат легално да отговарят на кибератака според международното право и как могат да си помагат. Дори самото определяне на кибер инцидент е трудно. Но е ясно, че държавите по света считат кибер атаките и отбраната като важен компонент от тяхната цялостна сигурност.

Може би най-известната офанзивна кибератака до днес е  малуеърът Stuxnet, който повреди възможностите за развиване на уран в Иран. През юни New York Times писа, че Stuxnet е разработен от САЩ и Израел с цел спиране на ядрената програма на Иран. Според изследователите, занимаващи се със сигурност, през годините е бил разработван и друг свъразн със  Stuxnet малуеър, който е използван за офанзични цели.

Талинксият наръчник е написан от група експерти от Австралия, Канада, САЩ, Холандия и Великобритания. Той не е официален документ на НАТО, а сборник от гледни точки.

CIO САЩ


X