Сигурност

Проучване: “Почистването” след кибератаки средно струва 8,9 милиона долара

CIO Media

Според анкета, проведена сред 56 корпоративни и правителствени организации, на института Ponemon, средната сума за покриване на разходите, свързани с кибератаки, е била 8,9 милиона долара миналата година. Това е с 6% повече от резултатите от 2010г.

Тази година анкетата излиза извън САЩ и в нея участват Великобритания, Германия, Австралия и Япония. Разходите, приписани на кибератаките извън САЩ, възлизат на по-малка сума – 5,9 милиона долара в Германия и 5,1 милиона в Япония например.

“Установихме, че има най-голяма вероятност щатските компании да станат жертва на най-скъпите типове кибер атаки, които са зловредни агенти, зловреден код и уеб-базирани атаки”, се казва в доклада.

Във Великобритания и Австралия, където киберпрестъпността е струвала 3,2 и 3,3 милиона долара съответно, най-често срещаните атаки са т. нар. denial-of-service (“отказ нат услуга”). Най-малка вероятност да бъде атакувана със зловреден код и denial-of-service е имала Германия, а най-малка вероятност за зловредни агенти и уеб базирани атаки - Япония.

Проучването идентифицира пет външни разходни фактора, свързани с киберпрестъпленията: прекъсване на бизнеса, загуба или кражба на информация, загуба на приходи, повредено оборудване и “други”. Вътрешните разходни фактори са засичане, разследване и ескалация, задържане, възстановяване и последващи усилия за отблъскване на бъдещи атаки.

CIO САЩ 


X