Сигурност

1 млрд. лични записи – уловът на хакерите през 2014 г.

CIO Media

Над 1500 взлома, в резултат на които са откраднати около 1 млрд. записи – такава е нерадостната статистика за изминалата година, изведена от данни на компанията Gemalto.

В доклада, подготвен от експертите по информационна сигурност на Gemalto се казва, че през последната година относителният дял на престъпленията, насочени към идентификационни данни е нараснал повече от 2 пъти – от 23% на 54%. На финансовия шпионаж се падат 17% от миналогодишните кибер престъпления. Броят на взломовете за този период се е увеличил с 49%, а откраднатите записи – със 78%.


На практика се наблюдава спад при машинациите, свързани с банки и кредитни карти и ръст на инцидентите, свързани с идентификационна информация. Експертите от Gemalto коментират, че такава ситуация не предвещава нищо добро.

“Кражбата на лични данни дава възможност на злосторниците да откриват нови кредитни сметки, да създават фалшиви профили за идентификация за криминални цели и за много други престъпления. И тъй като инцидентите във връзка с кражба на данни стават все по-персонални, рисковете за средностатистическия човек се увеличават”, подчертава Цион Гонен (Tsion Gonen), вицепрезидент на Gemalto.

Съобщенията за взломове на мащабни бази с лични данни вече станаха ежедневна реалност. Например, през януари бе разбита базата на втория най-голям здравен застраховател в САЩ – компанията Anthem. Така номерата за социално осигуряване и адресите на 80 млн. души станаха достояние на злонамерени лица. Сред нашумелите примери за мащабни взломове са също — Sony, Staples, Kmart, Home Depot, Target и т.н.


X