Сигурност

Доналд Тръмп призова за бойкот на Apple

CIO Media

На предизборен митинг в Южна Каролина Доналд Тръмп, който участва в надпреварата за издигане на кандидат за президент на САЩ от републиканската партия, заяви, че Apple е длъжна да изпълни исканията на ФБР и да предостави достъп до телефона на съучастника в масовото убийство в Сан Бернардино Саид Фарук. И докато компанията не освободи паролата, смята Тръмп, тя трябва да бъде бойкотирана. 

Доналд ТръмпТръмп не се изказва за първи път по този въпрос, припомня руското издание на ComputerWorld. Два дни преди това свое изказване, той изрази мнение в интервю за телевизионната програма Fox and Friends. В този случай, смята Тръмп, Apple трябва да се подчинява на решението на съда и да отвори достъпа до телефона. Преди всичко трябва да се гарантира безопасността, подчертава той. "Помислете само, Apple не ни открива телефона! Какво си мислят, че са?", възкликва Тръмп. 

ФБР поиска от Apple да деактивира защитата на операционната си система от проникване в телефона чрез налучкване на паролата. В този случай ФБР може да се опита да отгатне паролата на телефона iPhone, собственост на Фарук. Но генералният директор на Apple Тим Кук заяви, че подобно средство за взлом може след това да бъде използвано за всеки телефон iPhone и в резултат под заплаха ще се окаже безопасността на всички потребители. 


X