Сигурност

Киберпрестъпността в Австралия се е увеличила двойно през 2016

CIO Media

Нивото на киберпрестъпноста в Австралия се е удвоило през последните 12 месеца, като все повече и повече компании откриват инциденти със сигурността в своите организации. Скорошен доклад на Telstra за киберсигурността показва, че почти 60% от месните организации са претърпели свързани със сигурността инциденти поне веднъж месечно през 2016 година, съобщава ARN.

 

 

В проучване, поръчано от Telstra и проведено от Frost and Sullivan, са участвали 360 висши ИТ лидери и други ръководни кадри от Австралия и Азия, с цел изучаване на ситуацията с киберсигурността и информиране на бизнеса как най-добре са управлява и намалява своите киберрискове.

Нийл Кампбел, директор решения за сигурност в Telstra, коментира, че докато броят и разнообразието от свързани устройства и приложения продължава да се увеличава, а Интернет на нещата и облачната среда стават по-популярни, възможностите за заплахи за киберсигурността се разрастват бързо.

Според Кампбел, широкото внедряване на технологии в Австралия, комбинирано с икономическото ѝ развитие, прави страната една от „водещите цели в света“ за киберпрестъпниците. Това се подкрепя и от заключенията в доклада, който показва, че Австралия е била водеща цел за малуер в Азиатско-тихоокеанския регион през изминалата година.

Проучването разкрива още, че най-сваляният малуер в Азиатско-тихоокеанския регион през 2016 година е рансъмуер. 60% от компаниите в Австралия са се сблъскали поне веднъж със случай на рансъмуер през последните 12 месеца, а при 24% такъв инцидент е имало веднъж месечно.

Обезпокоителното е, че от станалите жертва на рансъмуер участници в допитването, намиращите се в Австралия е по-вероятно да платят откупа, отколкото тези в Азия. Но на една от три австралийски компании, платили откупа, данните не са ѝ били възстановени.

В доклада се посочва още, че участието на висши служители в инициативи за киберсигурност се е увеличило значително през миналата година, а повечето компании планират да увеличат разходите си за ИТ сигурност. 


X