Сигурност

Три от пет компании очакват пробив в сигурността през 2017 година

CIO Media

Компанията Vanson Bourne е интервюирала 600 висши ИТ мениджъри в компании с поне 1000 души персонал от Австралия, Франция, Германия, Италия, САЩ и Великобритания, съобщава Help Net Security.

Проучването им показва, че 35% от компаниите са станали обект на два или три пробива в сигурността през последните 12 месеца. За нещастие, три от пет компании очакват през 2017 г. отново да има успешни хакерски атаки срещу тях. 29% вярват, че дори няма да разберат за пробива в сигурността, когато това стане. В резултат, участвалите в допитването са фокусирани върху намаляване възможностите за атаки срещу организацията, а 65% смятат управлението на личните данни като основа за тяхната стратегия за сигурност.

 

 

Като общи рискови сфери, с които организациите трябва да се справят, се посочват:

Документи и файлове – 41% не са сигурни как да управляват и пазят от кражба неструктурираните данни, намиращи се извън структурираните корпоративни системи и приложения.

Служителите и корпоративната политика за сигурност – 42% посочват тенденции, като BYOD и Shadow IT, като рискове за своите организации, но въпреки това по-малко от половината имат подготвена корпоративна политика за сигурност. Заедно с лошата хигиена при паролите, посочена от 25% от допитаните, се вижда, че компаниите трябва по-ясно да определят и приложат своите политики за сигурността.

Работната сила – използването на разнообразна работна сила, като специалисти на свободна практика, временни служители и други, е сериозно предизвикателство за компаниите що се отнася до управление на личните данни и техния достъп. 70% признават, че нямат ясен поглед върху достъпа, който временните служители имат до корпоративните системи и чувствителните данни в тях.


X