Битката между Microsoft и Kaspersky Lab изглежда е на път да приключи. Московската компания за кибер сигурност се е съгласила да оттегли антитръстовите обвинения, след като Microsoft на свой ред обяви, че ще промени начина, по който доставя обновления към потребителите.

Спорът между двете компании започна през 2016-а година, когато Kaspersky обвини Microsoft в лоши практики и лишаване на трети страни от конкурентноспособност. Руснаците твърдяха, че щатската технологична компания не предоставя достатъчно информация за обновленията си на разработчиците на антивирусен софтуер и това води до проблеми с работата на антивирусните програми. На практика, често след подобни обновления компютрите на потребителите остават незащитени или се връщат към Windows Defender по подразбиране.

Сега Microsoft се е съгласила да работи съвместно с вендорите на антивирусен софтуер преди да пусне официално обвновления за операционната си система, за да бъдат решени подобни проблеми. В блог пост компанията казва, че планира промени, сред които конкретизиране на датите за обновления и известяване на третите страни, доставящи антивирусен софтуер, както и модифициране на известяването на потребителите за наличните в Windows програми за защита.

Това не е първият случай, в който Microsoft се озовава върху горещи въглени при доставката на собствени решения към потребителите. През 2013-а година Европейският съюз глоби компанията с колосалните 732 милиона долара заради неспазване на антитръстово споразумение. Разбира се, още една подобна глоба надали ще се отрази кой знае колко на Microsoft, която реализира милиарди приходи, но киберсигурността става все по-болна тема за потребителите и компанията не може да рискува лош ПР.