Сигурност

Путин: Руските ИТ компании трябва да използват руски софтуер

CIO Media

Истерията на тема национална кибер безопасност се вихри и в Русия. Президентът Владимир Путин споделя мнение, че местните компании трябва да използват роден софтуер, ако искат да продават продуктите си на държавата, предаде РИА Новости.

По време на среща с представители на информационно-комуникационния клъстер в Пермския края е била представена информация за обема на местните софтуерни разработки. Путин е останал недоволен от посочените цифри и е отбелязал, че е необходимо да бъдат привличани програмисти, които да разработват такива продукти. Той е отбелязал също така, че “има неща, които са критично важни за държавата и региона”.

По думите на руския държавен глава ако ИТ компаниите внасят хардуер и софтуер, то “в определени сфери в един момент държавата неизбежно ще каже: ние не можем да вземем тези продукти, тъй като някъде могат да прекратят работата му с натискане на един бутон”. Той е добавил още, че са налице продукти, които държавата не може да използва поради прекалено високите рискове, а не заради желание да се създават проблеми. 

Според Путин това са решения не само за отбранителния сектор, но за отрасли като например енергетиката.

В края на миналия месец Максим Бец, началник на Главното управление за развитие на телекомуникационните технологии на Министерството на отбраната, обяви, че въоръжените сили на Русия напълно са се избавили от зависимостта си от вносен софтуер. 

В рамките на проекта “Цифрова икономика” пък в Руската федерация планират до 2024 г. да намалят до 50% на вносния харуер и до 10% на чуждия софтуер.


X