Сигурност

Белият дом обмисля да забрани мобилните телефони поради притеснения за сигурността

CIO Media

Макар да изглежда, че американският президент Доналд Тръмп не може да остави телефона си, докато е в Белия дом, то скоро същите правила няма да важат за неговите помощници. Белият дом обмисля да забрани  използването на лични мобилни телефони за служителите и вероятно за посетителите заради притеснения, свързани с киберсигурността.

През октомври беше съобщено, че смартфонът на Джон Кели, ръководител на канцеларията на Белия дом, е бил обект на хакерска атака от чуждестранни агенти. Кели е забелязал, че мобилното му устройство не работи правилно, а впоследствие е било установено, че неговата сигурност е била компрометирана. Оттогава в Западното крило не е разрешено да се използват телефони.

Засега новата забрана е само предложение, но не е ясно кога и дали ще бъде въведена. Но ако влезе в сила, то тя ще се прилага по отношение на всички персонални мобилни устройство на служителите в Белия дом.


Белият дом обмисля да забрани мобилните телефони поради притеснения за сигурността

© CIO Media, Cio.bg

Забраната също така означава, че никой няма да може да изпраща съобщения от Белия дом, тъй като предоставените за служебни нужди мобилни устройства не го позволяват.

Това вероятно ще доведе до намаляване изтичането на информацията отвътре, но също така ще затрудни служителите при комуникацията с техните семейства. Някои от тях изразиха притеснения, че забраната ще има „непредвидени последствия“ или че те могат да бъдат обвинени в прахосване на правителствените ресурси за лични обаждания от служебните телефони.

Освен това трябва да се има предвид, че всички разговори от мобилните устройства на Белия дом се записват, съхраняват и в крайна сметка стават достъпни за широката общественост .

Въпреки притесненията за нарушаване личното пространство на служителите, вероятно в крайна сметка притесненията за националната сигурност ще надделеят.


X