Сигурност

САЩ ще потвърдят, че Северна Корея стои зад кибератаката WannaCry

CIO Media

Очаква се във вторник администрацията на американския президент Доналд Тръмп публично да обвини Северна Корея за кибератаката WannaCry, която по-рано тази година засегнати повече от 300 хил. компютъра в 150 държави и парализира дейността на редица болнии, банки и други компании. 

Изявлението на Вашингтон идва на фона на увеличаващите се притеснения за хакерските способности на Пхенян и неговата програма за ядрени оръжия.  Американското правителство е убедено, че хакерската организация Lazarus Group, която работи от името на севернокорейското правителство, е извършила атаката WannaCry. Това отбеляза високопоставен държавен служител, настоял да запази анонимността си.

Много експерти по сигурността, включително киберкомпанията Symantec и британското правителство, вече заключиха, че Северна Корея стои зад WannaCry. Първоначално кибератаката приличаше на зловреден софтуер, искащ откуп, при който хакерите криптират даден компютър и настояват да им се плати, за да възстановят файловете. По-късно обаче някои специалисти заключиха, че заплахата за откуп може би е целяла да прикрие по-разрушителни намерения.

Също така същестуват предположения, че WannaCry е бил разпространен случайно от Северна Корея, докато хакерите са разработвали кода.

Северна Корея може би стои зад кибератаката WannaCry

Експертите по сигурността са убедени, че Lazarus Group е отговорна за хакерската атака срещу Sony Pictures Entertainment през 2014 г., при която бяха унищожени файлове, изтече корпоративна комуникация онлайн и няколко изпълнителни директори бяха принудени да напуснат.

От своя страна Северна Корея многократно отказа да поеме отговорност за WannaCry и определи другите обвинения за извършени от нея кибератаки като клеветническа кампания.


X