Сигурност

Windows Defender ATP ще бъде пуснат за Windows 7 и Windows 8.1

CIO Media

Защитният софтуер на Microsoft – Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP) – който комбинира сигурността в крайните точки и събирането на данни с анализите в облачното пространство, досега беше запазен само за Windows 10. Но тази седмица компанията обяви, че ще осигури същите функции и на Windows 7 и Windows 8.1.

Частта Endpoint Detection and Response (EDR) на ATR ще бъде налична и за споменатите стари операционни системи, което ще позволи тяхното състояние и статус да бъдат управлявани чрез облачен интерфейс. Към новата опция ще има антивирусна програма на трета страна за защита на крайните точки или Windows Defender/System Center Endpoint Protection.

Този ход показва противоречивата позиция, в която се намира Microsoft. От една страна технологичният гигант иска компаниите да внедряват и използват ATP, докато той продължава да изгражда своя облачен софтуер за управление и мониторинг на устройствата. От друга страна, Microsoft иска същите тези компании да обновят системите си в Windows 10. Това създава напрежение: ATR като изключителна функция прави Windows 10 по-привлекателна версия на операционната система за фирмите. От Microsoft подчертават, че тази сигурност е една от основните причини компаниите да преминават към новата операционна система. Но след като много организации все още използват Windows 7 и Windows 8.1 системи, които трябва да бъдат поддържани, невъзможността да се следят тези машини прави ATP по-малко желана услуга от организациите.

С миграциите към Windows 10, Microsoft избра да подобри своите облачни услуги вместо да запази старите операционни системи. Решението да се подкрепи Windows 7 идва, въпреки че остават само две години, в които операционната система ще се поддържа – нейният удължен период за поддръжка приключва през януари 2020.


X