Сигурност

4 тенденции за сигурност в крайната точка (част 2)

CIO Media

 

 Сигурността в крайната точка е пряко свързана с първите форми на компютърна защита в ранните дни на ИТ. Но това е една категория, която непрекъснато се развива, тъй като все повече се налага организациите да координират контрола над компютрите, сървърите и телефоните в своите мрежи, за да се защитят от малуер и хакери. Ето кои са другите две тенденции, които трябва да се очакват през тази година.

3. Защита на IoT устройстватаПрез последните години Интернет на нещата се превърна в едно от основните предизвикателства за ИТ специалистите, тъй като компаниите инсталираха огромен брой различни устройства като камери, сензори, рутери и други, без да са защитени по правилния начин. Голяма част от IoT устройствата използват Linux, iOS, Android или дори варианти на Windows и затова доставчиците на сигурност в крайната точка започват да разработват софтуерни агенти, които работят с тези операционни системи и ги обновяват.

4. Намаляване на сложността – С нарастването на пазарните сегменти много доставчици на сигурност в крайната точка предлагат голям брой инструменти, всеки насочен към специфичен вид атака или уязвимост. Резултатът е, че компаниите имат до седем различни софтуера на всяко крайно устройство, като всеки трябва да се управлява отделно. Компаниите за сигурност в крайната точка се опитват в момента да обединят своите оферти в консолидирани пакети. Например, Symantec предлага едно общо решение за сигурност на крайната точка.

Какво крие бъдещето?

Сред най-големите предизвикателства пред сигурността в крайната точка са фалшивите сигнали и липсата на автоматизиация. Освен това много от запитаните специалисти са посочили и ефективните вградени възможности за поправка – включително процес за унищожаване и изтриване на файловете, като това ще спести на ИТ служителите повтарящата се и ръчна работа.


4 тенденции за сигурност в крайната точка (част 2)

© CIO Media, Cio.bg

Софтуер и инструменти за сигурност в крайната точка

Customer Choice Awards на Gartner от 2017 дава добра представа за доставчиците в сферата. Там могат да се намерят познати имена като Microsoft и Symantec, както и редица специализирани компании като Cylance, CrowdStrike и Carbon Black. Ето кратко описание на някои от решенията за сигурност в крайната точка.

  • Digital Guardian - Digital Guardian Threat Aware Data Protection Platform е готово решение, което се предлага както като услуга, така и за физическите инсталации. Освен това платформата се предлага с различни нива на автоматизация спрямо предпочитанията на конкретната организация.

  • EnSilo - Платформата enSilo предлага традиционна защита в крайната точка заедно с възможност за защита след извършена атака.

  • Minerva – Anti-Evasion Platform на Minerva е насочена към новите видове малуер. Идеята е, че повечето нормални заплахи ще бъдат блокирани от традиционните антивирусни програми, а Minerva ще спре всичко останало, което се опитва да заобиколи тези защити.

  • Promisec – Всяка организация може да използва малко помощ при откриването и отговарянето на заплахи. Promisec може да осигури именно такава помощ.


X