Сигурност

Интелигентните системи за киберсигурност – когато AI застава срещу хакерите

CIO Media

Ако вярвате на медиите и развлекателната индустрия, то вероятно смятате, че изкуственият интелект (AI) е това, което ще промени всеки един аспект на технологичния свят.

Не може да се отрече, че AI ще има значителен и широкомащабен ефект, но реалността е, че технологията ще се отрази много по-слабо и специфично, отколкото Холивуд ни кара да вярваме.

Всъщност някои аспекти от изкуствения интелект като машинното обучение работят зад кулисите вече от години. Именно такъв е случаят със сигурността в крайната точка и мрежовата киберсигурност.

Досега многократно беше доказано, че когато се добави машинно обучение към всяко едно решение, значително се подобрява защитата на системите.

Обемът данни, които организациите сега създават, предлага на киберпрестъпниците перфектното прикритие, за да извършват нелегална дейност.

Една интелигентна система, която включва машинно обучение, може да се научи какво е потокът на данни и какво не е. Следователно тя ще може автоматично да отговаря на заплахи в реално време.

Също така тези системи могат да бъдат конфигурирани, така че да отговарят на специфичния рисков профил на организацията или на определени нужди.


Интелигентните системи за киберсигурност – когато AI застава срещу хакерите

© CIO Media, Cio.bg

Винаги обаче съществуват притеснения, че подобни решения ще отнемат ценни ресурси, които са необходими за критичните системи – именно тук е мястото на облака. В него системите за сигурност могат да използват малко или много ресурси – спрямо своите нужди, без да се стига до негативен ефект при операциите.

Освен добре известните ползи от скалабилността, пренасянето на системите в облака също им позволяват да научават какво е се случва с други подобни компании и системи, както и кои са новите и различни форми на атаки още докато се случват – без значение в коя част на света са.

Не на последно място, използвайки функциите, които реагират проактивно, организациите могат да спестят на персонала усилия, като оставят машините да се справят с подобни времеотнемащи задачи.

Без значение колко бързо се променят и подобряват системите в компаниите, тези на хакерите и киберпрестъпниците еволюират също толкова бързо. Именно и затова трябва да се има предвид, че перфектна защита не съществува.

Въпреки това като се използва машинното обучение, може да се гарантира, че ако нещо се обърка, то AI осигурява бърза реакция. Подобна технология ще помогне на екипите по сигурността като лесно посочи какво се е случило по време на атаката.

В крайна сметка, използването на изкуствен интелект в системите е не само поредният добър ход, а задължителен такъв, тъй като има голям шанс хакерите вече да са приложили AI и да са една крачка напред.


X