Сигурност

13 инструмента за по-добра защита при Android (част 3)

CIO Media

Антивирусните програми отдавна вече са задължителни не само за компютрите, но и за всички останали устройства, които ежедневно използваме на работа или у дома и които се нуждаят от също толкова добра защита. Оценяването на германската лаборатория AV-TEST от септември 2018 показва кои са 13-те най-добри антивирусни инструмента за Android.

10. Sophos Mobile Security 8.5

Sophos Mobile Security открива новите типове зловреден софтуер в реално време със 100% успеваемост. Приложението не влияе върху живота на батерията, върху работа на устройството и не генерира твърде много трафик. То включва опции срещу кражба, блокиране на обажданията, филтър на съобщенията и безопасно сърфиране. Освен това разполага с функции като съветник по неприкосновеността и сигурността, автентикатор, защита на приложението.

11. Symantec Norton Mobile Security 4.3

Symantec Norton Mobile Security засича 100% от зловредния софтуер за Android, без да дава фалшиви предупреждения. Приложението разполага с добър набор от полезни функционалности, сред които безопасно сърфиране, бекъп за лични данни, опции срещу кражба и блокиране на обажданията. При тестовете не са разглеждани функциите за сигурен Wi-Fi, системен съветник и съветник за приложението.

12. Tencent WeSecure 1.4

С Tencent WeSecure не се получават функции срещу кражба (дистанционно заключване и локализация). То обаче предлага блокиране на обажданията, безопасно сърфиране, защита срещу фишинг и възможност за създаване на бекъп на личните данни на SD карти или в облака. Приложението открива нов малуер в реално време в 99,8% от случаите. Освен това при него не се наблюдават изтощаване на батерията, проблеми при работата на устройството и фалшивите предупреждения.


13 инструмента за по-добра защита при Android (част 3)

© CIO Media, Cio.bg

13. Trend Micro Mobile Security and Antivirus 9.5

Mobile Security and Antivirus на Trend Micro успява да отговори на повечето изисквания: опция срещу кражба, блокиране на обажданията, филтър на текстовите съобщения, безопасно сърфиране, защита срещу фишинг атаки и родителски контрол. Освен това приложението разполага със защита на мрежата и услугите за съобщения, а също така позволява и да се направи резервно копие на личните данни върху SD карта или в облака. То поддържа и всякакъв вид криптиране. Приложението постига 100% успеваемост при откриването на заплахи в реално време. В допълнение то не изтощава живота на батерията, не влияе на работата на устройството и не изпраща фалшиви предупреждения.

Какво е състоянието на сигурността при Android?

Изследването от института AV-TEST показва, че примерите за Android малуер се увеличават значително всяка година. През 2014 общият брой беше повече от 326 млн., през 2015 – над 470 млн., а през 2016 – почти 597,5 млн. През тази година броят е 838,14 млн.

До 2019 мобилният малуер ще представлява около 33% от целия зловреден софтуер, разглеждан в стандартните тестове, според изследването на Gartner: Market Guide for Mobile Threat Defense Solutions. Трябва да се има предвид и че iOS устройствата също не са имунизирани от малуер. „Мобилните малуер заплахи идват предимно от Android“, коментират от компанията. Рисковете трябва да бъдат разгледани от всички организации с Android потребители, особено онези в сектора на финансите, здравеопазването и управлението, съветват специалистите.

Освен това зловредният софтуер за Android продължава да става все по-сложен. Например през октомври тази година от ESET са установили, че хакерите успяват да маскират банков троянец в Google Play като приложение за почистване на устройствата, за управление на батерията и за хороскопи. Добрата новина обаче е, че защитите при Android устройства се подобряват и вече има голямо разнообразие от приложения за сигурност, които са достъпни за платформата, подчертават от ESET. 


X