Сигурност

Фалшивите данни и Интернет на нещата

CIO Media

Дан Суиноу, CSO, САЩ

Данните захранват интернет на нещата (IoT). Милиарди устройства подават терабайти данни в системи, които предсказват неизправности, управляват сгради и градове и дори нашите автомобили.

За да бъдат в безопасност хората в свят на неща, свързани в интернет, трябва да сме в състояние да се доверим на данните, идващи от тези устройства. Какво ще стане, ако заедно със стотиците терабайти данни, които IoT устройствата генерират, злонамерени участници инжектират фалшива информация, за да ви изхвърлят от бизнеса или да нанесат физическа вреда?

Липсата на сигурност отваря вратата за фалшификации

В зависимост от това кой анализатор предпочитате броят на свързаните устройства през последните няколко години може да е в диапазона от 20 милиарда до зашеметяващите 100 милиарда. Но сигурността на интернет на нещата е невероятно лоша, а зловредният софтуер за него става все по-изобретателен.

Ботнетът Mirai, засегнал десетки хиляди незащитени принтери, IP камери, домашни мрежови устройства и монитори на бебета, извади от строя големи части от интернет с атака от тип „разпределен отказ на услуга" (DDoS). Независимо дали са насочени към добиването на криптовалута, изпращане на зловреден софтуер или просто DDoS атаки, с будеща тревога редовност се разкриват нови варианти на зловреден софтуер, насочен към IoT.


За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X