Сигурност

Остарелият софтуер е един от основните проблеми във фирмената сигурност

CIO Media

Редовното актуализиране на софтуера е необходимо, за да се предпазят компаниите от уязвимости, които могат да бъдат експлоатирани. Когато софтуерът не се обновява, той е податлив на киберзаплахи и може да компрометира информационната сигурност на цялата фирма. Според проучване на компанията за информационна сигурност Avast общо 55% от инсталираните софтуерни продукти по света не са актуализирани до най-новата си версия.

В изследването са били разгледани 163 млн. устройства от цял свят. Сред продуктите, които се обновяват най-рядко, е Skype, който е изключително популярен за провеждане на конферентни разговори в офиса. През 2017 г. в Skype беше открита критична уязвимост, която позволява на хакерите от разстояние да заредят зловреден код на устройството, пише онлайн изданието Freedomonline.bg.

В челната десетка попадат и медийният плейър VLC Media Player, както и четецът на PDF документи Foxit Reader.


Остарелият софтуер е един от основните проблеми във фирмената сигурност

© CIO Media, Cio.bg

Поддръжката на най-популярната операционна система е към своя край

Най-популярната операционна система продължава да е Windows 7 – тя е инсталирана на 43% от компютрите по цял свят. Около 15% от инсталациите обаче са на най-ранната версия на Windows 7, която от 2013 не получава важни ъпдейти, свързани със сигурността.

Поддръжката на Windows 7 ще приключи на 14 януари 2020 и собствениците на компютри имат по-малко от година, за да преминат към по-нова версия на операционната система.

Ако не го направят, те рискуват да се сблъскат със същия проблем, с който се сблъскват в момента собствениците на компютри с WindowsXP. Тази операционна система не се поддържа от 2014 и за нея има над 230 критични уязвимости с възможно най-високото ниво на риск за потребителите.

Въпреки че делът на потребителите с Windows XP продължава да намалява, тази версия на Windows все още се ползва от 3% от тях.

В допълнение към това около 15% от потребителите все още използват Microsoft Office Enterprise 2007, който не се поддържа от 2017. Това означава, че Microsoft вече не публикува пачове за новопоявили се бъгове. През 2020 същото ще се случи и с Office 2010, въпреки че той е инсталиран само на 3% от компютрите.

В челната десетка попадат и медийният плейър VLC Media Player, както и четецът на PDF документи Foxit Reader. В самото проучване са били изследвани 163 млн. устройства от цял свят.


X