Сигурност

Годината на истината

CIO Media

Христо Ласков

Годината на истината

Точно 206 дни. Толкова е средното време, за което един бизнес разбира за пробив в сигурността му, показват данните от проучване на Ponemon Institute. В немалко случаи се разбира, когато компанията Х види собствените си бази данни с потребители, лична или бизнес информация, публикувани в сайт като Pastebin.

Около 60%. Такъв процент от компаниите, претърпели кибератака, фалират до 6 месеца след хакването им, показват данните на американския National Cyber Security Alliance.

За втора поредна година кибератаките и кражбата на данни са посочени като част от петте заплахи за човечеството, за които се очаква да се случват най-често. Това показват резултатите от годишния доклад Global Risks Report 2019 на Световния икономически форум в Давос.

Тези числа не са фикция – те са реалност и с тях ще трябва да се съобразява всеки един бизнес – независимо в коя част на земното кълбо се намира.

Как да се предпазим? И от какво? Ето няколко дребни грешки, които може да коригирате – и да намалите значително риска от успешен пробив.

Обучавайте служителите си

Служителите са основен актив на бизнеса ви - но могат и да са основна заплаха за съществуването му. Действията им, умишлени или не, могат да доведат до източване на информация, спиране на услуги или дори на дейността на организацията ви.


За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X