Сигурност

Кой ще дебне зад екрана на компютъра ви през 2019

CIO Media

Тамлин Магий, Computerworld UK

Унищожителните варианти на рансъмуер WannaCry и NotPetya през 2017 година привлякоха общото внимание към киберсигурността, като я извадиха от идеята за банкови измами и я насочиха към сферата на атакувани болници и организации, които зависят от критични системи с физически последствия в реалния свят. След това 2018 година, точно когато влезе в сила регламентът за защита на личните данни GDPR, донесе със себе си вълна от изтичане на данни, засягащи милиони клиенти на всички отрасли, включително клиенти на известни на всички имена като Reddit, Facebook, Uber, British Airways и хотелската верига Marriott. Но цената на тези инциденти ще се плаща не само от клиентите. Когато през май същата година беше приложен GDPR, този регламент предвиждаше компаниите, за които се установи, че са позволили пробив в защитата поради лоши практики, да плащат солени глоби.

Спонсорирани от държави пробиви или атаки продължиха през годината и ще бъде интересно да се види накъде ще се насочат сега тези групи, носещи „усъвършенствана постоянна заплаха” - може би още по-дълбоко в подземния свят според някои коментатори. И докато болшинството хакери все още посягат към плодовете на ниските клони, има методи за атака, които стават все по-изтънчени. Ето какво може да донесе 2019 година в сферата на киберсигурността.

По-умни ботнети срещу интернет на нещата

Първият наистина глобален случай на мощен ботнет в интернет на нещата (IoT) беше Mirai през 2016 година. Той беше постигнат с няколко реда доста елементарен код, но беше особено ефективен, защото негови мишени станаха обекти като IP камери. Те бяха свързани с интернет, но рядко се актуализираха и защитаваха и поради тази причина ботнетът успя да блокира работата на значителна част от интернет.


За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X