Сигурност

Петте най-големи заплахи в здравеопазването

CIO Media

Майкъл Надо, CSO, САЩ

Проучване показва, че потребителите са разтревожени за рисковете, на които е изложена тяхната защитена здравна информация, поради сериозни пробиви в сигурността като Anthem и Allscripts. Публикуваният наскоро доклад за защита на данните на RSA проучва 7500 потребители в Европа и САЩ. Резултатите от него показват, че 59% от участниците са загрижени за рисковете, на които са изложени техните здравни данни. 39% се тревожат, че хакери могат да променят медицинската им информация.

Всъщност потребителите имат основателна причина да се притесняват. Здравеопазването е отрасъл, който продължава да бъде основна мишена за хакери, а съществува и значителен риск от вътрешни заплахи.

Защо здравеопазването е мишена за хакерите

Организациите в сферата на здравеопазването имат някои атрибути, които ги правят привлекателни мишени за хакерите. Ключова причина е броят на различните системи, които не се обновяват периодично с пачове. “Някои от тях са вградени системи и поради начина, по който ги е създал производителят им, се обновяват с пачове трудно. Ако ИТ отделът в такава организация направи това, то би предизвикало значителни проблеми в поддръжката им от страна на доставчика”, казва Пери Карпентър, главен директор по утвърждаване на нови технологии и стратегии в KnowBe4.

Критичното естество на работата на организациите в сферата на здравеопазването ги поставя на радара на хакерите. Здравните данни са ценна стока в света на киберпрестъпленията и това ги прави мишена за кражба. Поради това, че залогът е здравето на пациентите, организациите от областта на здравеопазването са склонни да платят исканията за откуп.


За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X