Сигурност

Мария Габриел: Европейският съюз изостава в инвестициите за киберсигурност

CIO Media

Европейският съюз изостава по отношение на инвестициите в сферата на киберсигурността, това заяви еврокомисарят  по цифрова икономика и общество Мария Габриел на международната конференцията Sofia CyberSec 2019, организирана от Дигиталната национална коалиция. Тя подчерта, че са необходими повече възможности за финансиране, включително един нов и модерен бюджет.

„При киберсигурността имаме ясни предизвикателства: фрагментирани  и ниски публични инвестиции. Пазарът в Европейския съюз не е толкова развит както на други континенти“, изтъкна Габриел, давайки за пример САЩ  и Китай, където се отделят повече публични средства за онлайн сигурност и за развитие на изкуствения интелект.

В тази посока обаче вече се правят първите стъпки. Снощи Европейският парламент и Съветът на ЕС са одобрили новата програма „Цифрова Европа“, която се очаква да започне да се прилага през 2021, съобщи Габриел. Общо средствата по проекта са 9 млрд. евро, като 2 млрд. евро са предвидени  да се вложат специално в киберсигурност и ще бъдат насочени за подобряване на експертизата и комуникацията на държавно и на европейско ниво.  Освен това еврокомисарят  припомни, че са заложени средства и в програмата „Хоризонт 2020“, където според нея трябва да се наблегне повече на практическото приложение на разработките , а не само на изследвания.

Нужда от международно сътрудничество

Според последните проучвания киберсигурността намира място сред петте най-големи трудности, с които трябва да се справи световното общество. Прогнозите показват, че  към 2020 повече от 200 млрд. устройства ще бъдат свързани към глобалната мрежа, като техният вид и брой ще продължава да нараства. Заедно с възможностите обаче ще се увеличават и рисковете, смята Гергана Паси председател на Дигиталната национална коалиция.

Именно и затова е необходимо международно сътрудничество, около това мнение се обединиха участниците в конференцията. „Интернет е глобален феномен. Трябва да се разделим с илюзията, че мерките за киберсигурност  могат да бъдат планирани в рамките на националната държава. В тази сфера международното сътрудничество трябва да е приоритет“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му кибератаките  застрашават не само личните устройства на потребителите, но те излагат също така на риск всичко от стокооборота на държавата, през електроснабдяването до нормалното функциониране на обществения транспорт. Затова процесите трябва да се мислят в дълбочина и перспектива. Според вицепремиера подтемата  за киберсигурността  съвсем скоро ще се превърне в основен стълб на цялата тема „Сигурност“.

Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления” към ГДБОП - МВР , също се присъедини към мнението, че киберпрестъпленията  не могат да бъдат засечени без международно сътрудничество. Според него основният проблем при справянето с подобен тип заплахи не е технически, а юридически. Той изтъкна, че трябва да се разработят норми, които да бъдат единни за всички държави. „Време е да се защитим и да създадем международно законодателство“, заключи Колев.


Мария Габриел: Европейският съюз изостава в инвестициите за киберсигурност

© CIO Media, Cio.bg

Ролята на изкуствения интелект

Техническите средства при справянето със киберзаплахите обаче също не бива да се пренебрегват. Изкуственият интелект намира широко приложение в различни сфери особено когато трябва да се разрешават  трудни проблеми. В тази връзка киберсигурността  не прави изключение. Машинното обучение и изкуственият интелект могат значително да помогнат при откриването и предотвратяването на атаки в дигиталното пространство. Големите технологични компании отдавна разработват подобни решения, за да защитят своите системи и тези на потребителите си.

„Microsoft не е компанията в сферата на сигурността, но ние инвестираме повече от милиард долара годишно в проучвания. С изкуствен интелект ние търсим модели на поведение, за да предвиждаме заплахите, преди те да са се случили“, сподели Янис  Тулиатор , регионален директор Технически продажби в Microsoft.

Въпреки големите възможности на технологията специалистите са единодушни, че хората не могат да бъдат заменени и те ще продължат да имат съществено място при предотвратяването на киберпрестъпленията . Освен това човешкият фактор е необходим, за да се контролира, насочва и анализира работата на изкуствения интелект.

Мария Динкова


X