Сигурност

Как да хакнем умна сграда

CIO Media

Джей Ем Поръп, CSO, САЩ

Седите си на бюрото с гореща чаша кафе, когато започват да се случват странни неща. Климатикът духа студен въздух във врата ви. Странно, ще си помислите. Отпивате от кафето, но се стряскате от странните стенещи звуци. Тръбите никога не са издавали такъв звук. Лампите примигват и изгасват. Офисът утихва и после паника обзема всички.

Писъци ви запращат в панически бяг към асансьорите. Вратите се отварят и затварят, но асансьорът не помръдва. Затичвате се надолу по стълбището. Не след дълго съседските деца ще започнат да сочат с пръст високата модерна сграда и ще говорят шепнешком за духове.

Звучи ви като сюжет на евтин холивудски филм? По-скоро е вероятен сценарий, когато няма адекватна защита. Сградите могат да се хакват, а много компании не се замислят как да намалят този риск. Още по-лошото е, че смесването на киберсигурността с физическата сигурност при управлението на сгради означава често прехвърляне на отговорност. Затова доклад на австралийския университет Edith Cowan предлага конкретни препоръки как да се защитят „интелигентните“ сгради.

Какво представляват системите за автоматизация и контрол на сградите

Системите за автоматизация и контрол на сградите (Building Automation And Control Systems, или BACS), познати още като системи за интелигентно управление на сгради, предлагат фин контрол на климатиците, осветлението, асансьорите, противопожарната система, управление на достъпа (включително проследяващите камери) и т.н. Така наречените интелигентни сгради предлагат по-голяма енергийна ефективност и автоматизация на доста голямо количество ръчни задачи, което прави финансовата сметка много лесна, поне преди да започнем да калкулираме рисковете за сигурността.


За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X