Сигурност

Сигурността – минно поле за финансовите институции

CIO Media

Мария Динкова

През последните години финансовите институции се развиват изключително бързо в технологичен план, дигитализирайки всеки аспект на своята дейност. Банковите системи става все по-големи и по-сложни, мощностите за обработка и съхраняване на информацията нарастват, а предлаганите услуги са достъпни много по-бързо и за по-голям брой потребители. Всички тези промени обаче увеличават значително рисковете по отношение на киберсигурността. Като се вземе под внимание и че банките са местата, където се съхранява особено голямо количество пари и се обработват стотици хиляди потребителски данни, не е изненадващо как те се превръщат в доста привлекателна мишена за киберпрестъпниците. Хакерите не изпитват угризения да се възползват от слабите места на сектора и насочват все повече атаки срещу него.

Оцеляването в тази предизвикателна среда изисква да се отдели особено внимание на мерките и процедурите за сигурност, на обученията и на сътрудничеството с точните партньори, коментира Богдан Писмиченко, регионален мениджър продажби в Kaspersky Lab за Румъния, България и Република Молдова. Специално за списание CIO той разказа също така кои са най-често срещаните заплахи пред банките, кои са основните допускани грешки от тях и какви стъпки да предприемат, за да не станат жертва на злоупотреби в киберпространството.

Очаквани и неочаквани заплахи

Заплахите за сигурността се увеличават с всеки изминал ден, като непрекъснато се появяват нови видове малуер. Сред тези очаквани опасности обаче трябва да се отдели специално внимание на искащите откуп вируси, чиято популярност сред хакерите продължава да се увеличава. Според данни на Gartner броят на рансъмуер семействата от 2016 се е повишил с повече от 700%.


За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X