Сигурност

Спад в броя на пробивите отчитат анализатори

CIO Media

Лусиан Константин, CSO

Броят на публично известните пробиви в защитата на данни през миналата година в сравнение с 2017 г. е намалял       въпреки по-строгите правила за уведомяване за нарушения, които влизат в сила в Европа. Броят на компрометираните чувствителни записи също е спаднал с повече от една трета – от 7.9 милиарда записа до около 5 милиарда.

Според нов доклад на компанията за изследване на сигурността Risk Based Security (RBS) през миналата година публично са разкрити над 6500 инцидента на компрометирани данни, две трети от тях произлизащи от сектора на бизнеса. На държавния сектор се падат 13.9%, на сектора на медицината – 13.4 на сто, а на образованието – 6.5 процента.

Данните, събрани и анализирани от RBS, показват, че продължават да се случват много големи пробиви и те на практика имат най-голямо въздействие върху личните данни на хората. Миналата година е имало 12 нарушения, при които са компрометирани над 100 милиона записа и всички тези нарушения, взети заедно, представляват 74% от всички компрометирани записи през 2018 г.

Най-големите пробиви през годината

Най-големият пробив на защитата на данните досега е свързан с базата данни с национални идентификационни номера на хората в Индия, известна като Aadhaar. За този инцидент стана ясно през март 2018 г. След пробива са разкрити националните идентификационни номера, адресите, телефонните номера, имейл адресите, кодовете и снимките на близо 1.2 милиарда индийски граждани.


За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X