Сигурност

7 сериозни заплахи за мобилната сигурност през 2019

CIO Media

Джей Ар Рафаел, CSO

Напоследък мобилната сигурност е сред приоритетните грижи на всяка компания и това не е случайно. Почти всички служители вече ежедневно ползват достъп до корпоративни данни от смартфоните си, а това означава, че опазването важна информация да не попадне в лоши ръце се превръща във все по-сложна задача. Заложено е много – средната оценка на щетите от пробив в корпоративната база данни е достигнала смайващите $3.86 милиона, се казва в доклад на Ponemon Institute от 2018 г. Това е с 6.4% повече от цифрите за предходната година.

Макар че е лесно да се съсредоточим върху сензационната тема за злонамерения код, истината е, че злонамерен код при мобилните устройства е доста рядко срещан в реалния свят, като вероятността да се заразите с такъв е значително по-малка от тази да ви удари мълния, се казва в доклада. Това се дължи както на същността на злонамерения код за мобилни устройства, така и на вградените защити в съвременните мобилни операционни системи.

По-реалистичните заплахи за мобилната сигурност се крият в лесно пренебрегвани области, всяка от които ще става все по-силна през тази година.

1. Изтичане на данни

На изтичането на данни се гледа като на една от най-обезпокоителните заплахи за корпоративната сигурност през 2019 г. Ако вземем предвид онази почти несъществуваща вероятност да се заразите със злонамерен код, то когато става дума за пробив в данните, компаниите са изправени пред почти 28% вероятност да регистрират поне един инцидент през следващите две години, се казва в проучването на Ponemon.


За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X