Сигурност

Защо поведенческият анализ е важен за фирмената сигурност

CIO Media

Броят и сложността на киберзаплахите продължава да се увеличава, което принуждава експертите по сигурност да търсят нови начини да спират злонамерените актьори, пишат от IT Brief Australia. Автоматизацията трябва да заема централно място в съвременните стратегии за защита, съветват експертите от мултинационалната компания за киберсигурност Palo Alto Networks. По този начин ИТ специалистите ще могат по-лесно да побеждават хакерите в тяхната собствена игра.

„Киберпрестъпниците използват скалабилността и гъвкавостта на облака, за да намалят своите разходи и да променят атаките си за милисекунди. Заради това е невъзможно организациите да защитят себе си, доверявайки се единствено на човешката реакция“, коментират от компанията.

Освен все по-голямата скорост на автоматизираните атаки, в екипите по киберсигурност се наблюдава и недостиг на умения. Това означава, че дори да се отдели по-голям човешки ресурс, проблемът най-вероятно ще остане неразрешен. Именно поради тази причина една автоматизирана ответна реакция би била полесна, тъй като ще помогне да се постигне ефективност и да се увеличат разходите на атакуващите.

Системите за поведенчески анализ са тип изкуствен интелект, който преодолява тези предизвикателства. Те анализират всички различни типове поведение на една организация и алармират при необичайни действия. По този начин системите помагат на организациите да автоматизират откриването на атаки и да отговорят бързо, като същевременно спестяват средства.

Ето кои са четирите ключови ползи от прилагането на поведенчески анализ в стратегията за киберсигурност:

1. Спестяване на разходи: Операциите за сигурност обикновено се оказват доста скъпи. Използването на поведенчески анализ вместо наемането на повече служителите в екипа помага да се спестят средства, като същевременно се увеличава видимостта при операциите за защита.

2. Ефективна приоритизация: Експертите по киберсигуност постоянно са изправени пред различни високоприоритетни въпроси. Поведенческият анализ може да помогне да се разделят проблемите, които наистина са важни, от тези, които не изискват незабавна намеса.

3. По-добро разпределение на ресурсите: Когато екипите по сигурността разберат кои задачи са по-приоритетни и кои могат да се отложат, те по-добре ще разпределят налични ресурси, за да се справят с атаките.

4. По-бърз отговор: Когато служителите трябва ръчно да анализират инцидентите и да изпълняват протоколите за реакция, може да мине доста време. Автоматизирането на операциите, при които се използва изкуствен интелект и поведенчески анализ могат значително да съкратят циклите за отговор.

Бесмислено е хората да участват в компютърната битка. Организациите трябва да противодействат на автоматизираните процеси с автоматизирани процеси. Това означава да се използва изкуствен интелект, който да помага при събирането на данните, както и при планирането и реакциите. Организациите трябва да интегрират технологии за сигурност в общата архитектура, да интегрират AI инструменти в общите операционни платформи, за да постигат централизирана видимост“, допълват от Palo Alto Networks.


X