Сигурност

България е участвала в разкриването на хакерска група, откраднала 100 млн. долара

Мария Динкова

България е участвала в разкриването на известна криминална мрежа, през която са откраднати около 100 млн. долара от над 40 хил. жертви. По случая страната ни си е сътрудничила още със САЩ, Германия, Грузия, Украйна и Молдова, както и с Европол и Евроюст. Разследващите случая описват съвместните действия като "безпрецедентни международни усилия" в борбата с киберпрестъпността, пише Digital Trends.

Хакерската група е използвала банковия малуер GozNym, за да зарази компютрите на своите жертви. Чрез зловредния софтуер престъпниците са получавали нужните данни за вписване при онлайн банкирането. Информацията е била използвана, за да се окраднат пари от жертвите и да се изперат чрез американски и чужди банкови сметки, контролирани от хакерите. Сред пострадалите са предимно американски компании и техните финансови институции.

GozNym е комбинация от два други малуера – Gozi and Nymaim. Екипът на IBM X-Force Research, открил зловредния софтуер, отбелязва, че GozNym комбинира най-доброто от двата малуера. "От малуера Nymaim, той взима настойчивостта и невидимостта, докато Gozi частта добавя възможностите на банков троянец, улесняващи измамите чрез заразяване на интернет браузърите. Крайният резултат е нов банков троянец", коментират от екипа.

Успех чрез партньорство
Пробивът по случая идва с първия арест през декември 2016, осем месеца след пускането на малуера. Десет души от пет страни са обвинени в извършване на компютърна измама, банкова измама и пране на пари. Петима от заподозрените още не са заловени и се предполага, че се намират в Русия.

От Департамента по правосъдието на САЩ отбелязват, че GozNym е пример за концепцията "киберпрестъпление като услуга".

Александър Коноволов, който е на 35 години от Тбилиси, Грузия, е основният организатор и лидер на мрежата. Той е събрал екипа от киберпрестъпници, след като е прочел публикации в нелегални онлайн форуми, където хакери рекламират своите умения. В момента срещу Коноволов се води дело в Грузия.

"Единственият начин наистина да се спрат и победят транснационалните анонимни мрежи е чрез партньорство. Сътрудничеството и едновременните разследвания срещу членовете на GozNym в четири страни представляват промяна в парадигмата на това как се справяме с киберпрестъпленията", коментира американският адвокат Скот Брeйди.

X